Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Središnja izborna komisija BiH (CIK) objavila je prve nepotpune službene rezultate za člana Predsjedništva BiH nakon obrađenih 43,42 posto glasačkih mjesta.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema podacima CIK-a najviše glasova je osvojio kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,97 posto glasova. Na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33,40 posto, dok je na trećem mjestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 12,35 posto glasova.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 posto glasova, Senad Šepić 6,13 posto te Amer Jerlagić 1,59 posto.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić i to 49,47 posto, dok je Dragan Čović osvojio 38,66 posto. Kandidatkinja HDZ-a 1990 Diana Zelenika osvojila je 6,92 posto glasova, dok je kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio 3,23 posto,a Jerko Ivanković Lijanović 1,72 posto.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH najveći broj glasova osvojio je Milorad Dodik (SNSD) 55,15 posto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 posto glasova.

Ostali potpuni rezultati i za Predsjedništvo BiH i za ostale nivoe će biti dostupni ujutro između 8 i 9 sati na stranici CIK-a, javlja KLIX.

Glasalo je nešto više od 50 posto birača

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine zatvorena su do 20 sati a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić.

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. “Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni”, ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izvan prosjeka, odnosno iznosio je oko 60 posto.

 329 “kritičnih situacija”

Iz koalicije nevladinih udruga “Pod lupom” koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 “kritičnih situacija” koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

“To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016)”, kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest − jedan =