Prvi HOS-ovci stradali kod Jasenovca – poginuli heroji Mario Huis i Zlatko Klasić

Ovo su heroji HOS-a, heroji Kustošije, heroji Domovinskog rata... Njihova imena biti će trajno uklesana u memoriji hrvatskog naroda, ali i na spomen pločama...

Podijeli

Prvi HOS-ovci stradali kod Jasenovca – poginuli heroji Mario Huis i Zlatko Klasić…

Mario Huis

Mario Huis rođen je 4. veljače 1962. godine u Belišću kao najmlađi od četvero djece u obitelji Mirka i Jelice. Osnovnu i srednju strojarsku školu završio je u Zagrebu. Bio je strojar i radio je u tvrtci „Monting“, a za kruh je zarađivao i radeći u inozemstvu. Iako mu je brat, nakon što se Mario vratio iz Španjolske, sredio dokumentaciju za odlazak na gradilište u Njemačkoj, odlazak za njega nije bila opcija jer je u Hrvatskoj izbio rat, a i planirao se vjenčati za djevojku koju je upoznao u mjesnoj crkvi. Ubrzo se dragovoljno se priključio HOS-u i otišao na zapadnoslavonsko ratište gdje je poginuo. Majka Jelica, nakon vijesti o Marijevoj pogibiji, teško je oboljela od Parkinsonove bolesti, a do smrti koja ju je dočekala 2005. godine nije pokopala svoga sina.

Zlatko Klasić

Zlatko Klasić rođen je 15. lipnja 1952. godine u Zagrebu u obitelji Stanka i Ljubice. Odrastao je u rodnom gradu uz mlađu sestru Spomenku. Pamte ga kao veselu i društvenu osobu i vrlo vrijednog čovjeka. Iz braka s Gordanom imao je sina Domagoja (r. 1980.). Bio je zaposlen u privatnoj knjigovežnici. Kada je počeo rat dragovoljno se priključio HOS-u s kojim odlazi na zapadnoslavonsko ratište gdje polaže svoj život na oltar Domovine.

Zlatko Klasić s obitelji

Posmrtni ostaci Mario Huisa  i Zlatka Klasića ostali su na teritoriju koji se nalazio pod kontrolom srpskih pobunjenika te do danas nisu pronađeni. Prvi su poginuli pripadnici 1. satnije HOS-a “Ante Paradžik”, a njihova se imena nalaze na spomeniku poginulim braniteljima na zagrebačkoj Kustošiji gdje su živjeli kao i na spomen ploči koja je 2017. bila postavljena u Jasenovcu, a danas se nalazi na cesti Novska – Lipik kod „Motela Trokut“.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here