Prva napadna akcija KAMENSKA rujan 1991.-Obilježena 30. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije u Požeštini

Neka nam njihova hrabrost i čestitost bude moralna vodilja života, posebno mladim naraštajima. Njihova ljubav i žrtva prema domovini Hrvatskoj nikad neće biti zaboravljena, poručili su hrvatski branitelji za Braniteljski portal...

foto: I. Tomić
Podijeli

U organizaciji požeškog Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, jučer je u Kamenskoj svečano obilježena 30. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije u Požeštini…

Dana 26. rujna 1991. godine izvršena je prva napadna akcija na području Kamenske, u cilju rasterećenja bojišta kod Nove Gradiške te je spriječeno presijecanje podravske magistrale. Prije 30 godina u prvoj vojnoj akciji za oslobađanje Požeštine sudjelovali su pripadnici (ZNG) Zbora narodne garde 63. A samostalne bojne i 4. bojne 108. brigade.

Ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Kamenskoj položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je odana počast prvim žrtvama u požeškom kraju. To su Branko Terzić, Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić i Ivica Zovko, a u u listopadu je poginuo Dragan Jajić, sve pripadnici 63. A samostalne bojne ZNG Požega. Taj dan je Igor Zalar iz Vidovačke satnije odveden u logor Bučje, a za njegovim se tijelom do danas traga. Tijekom svečanosti odano je dužno poštovanje braniteljima poginulim na ovom području u prosincu 1991. godine: Jozi Jeliću i Marku Gariću, te Marku Mariću, poginulom u siječnju 1992. godine.

Vijence su položili i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, na čelu s umirovljenim brigadirom Krešimirom Pavelićem, Udruga ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne ZNG, izaslanstva Požeško-slavonske županije sa županicom Antonijom Jozić i njenim zamjenikom Ferdinandom Trohom, Grada Požege s gradonačelnikom dr. sc. Željkom Glavićem, Ministarstva hrvatskih branitelja, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić. Tijekom polaganja vijenaca sudjelovali su gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, izaslanici Općine Brestovac, s predsjednikom Općinskog vijeća Tomom Vrhovcem, te predstavnici Hrvatske policije, Hrvatske vojske, vojarne 123. brigade HV Požega i drugi. U sklopu svečanosti satnik Antun Mandić pročitao je prigodnu pjesmu „Na grobu hrvatskog vojnika“, a vojni kapelan Željko Volarić uveo je sudionike svečanosti u prigodnu molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje. Poslije odavanja počasti u Kamenskoj, zapaljene su svijeće ispred spomenika u Orljavcu i odana počast poginulim braniteljima Vilku Knezoviću, Damiru Rukelju i Karlu Vranješeviću. Svečanost obilježavanja ove obljetnice uveličalo je 10 trkača i 4 biciklista, koji su u sklopu „7. memorijalnog maratona Požega-Kamenska“ prošli dionicom dugom 24 km te ispred spomenika zapalili svijeće.

Tekst i foto: I. Tomić / pozeskivodic.com

Braniteljski portal

———————————-

Prva napadna akcija KAMENSKA rujan 1991.

Nakon privremeno okupiranog područja zapadne Slavonije u ljeto 1991. proglašena je tkz. Srpska autonomna oblasti 12. kolovoza 1991. od strane srpskih pobunjenika i terorista potpomognutim JNA i njenim 5-tim banjalučkim korpusom.

Tih dana u rujnu 1991. godine pokrenuta je velika neprijateljska ofenziva na bojištu kod Nove Gradiške i pokrenut je napad četnika iz Gornjih Vrhovaca na Poljansku, te odlučeno da preostale Hrvatske snage iz Požege pripadnici ZNG 63. A samostalne bojne Požega i 4. bojne 108. brigade izvrše napadnu akciju 26. rujna 1991. na područje Kamenske kako bi se rasteretilo bojište kod Nove Gradiške te spriječilo presijecanje podravske magistrale.

U prvoj napadnoj akciji na Kamensku  26.rujna prije 30 godina imali smo i prve žrtve požeštine.

Živote su izgubili:

Branko Terzić, Drago Mindum Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić i Ivica Zovko sve pripadnici 63. A samostalne bojne ZNG Požega a Igor Zalar iz Vidovačke satnije taj dan je zarobljen i odveden u Logor Bučje a naknadni pokušaj njegove razmjene, nažalost, nije uspio, za njegovim se tijelom do danas traga.

Neka nam njihova hrabrost i čestitost bude moralna vodilja života, posebno mladim naraštajima. Njihova ljubav i žrtva prema domovini Hrvatskoj nikad neće biti zaboravljena, poručili su hrvatski branitelji za Braniteljski portal

M.M..

 

 


Podijeli