Podijeli

Predsjednik NHS-a Sever je naglasio kako je rad do 67. godine u Hrvatskoj neodrživ i s obzirom na prosječnu životnu dob hrvatskih građana koja je kraća nego u EU.

U organizaciji Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) u srijedu je na zagrebačkom Trgu sv. Marka, ispred Vlade i Sabora, održan skup kojim NHS upozorava na neprihvatljivost produljenja radnog vijeka do 67. godine životu i dodatnu penalizaciju prijevremenog umirovljenja.
Skup pod nazivom “Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav ili Hrvatska 2030 i neke: mladi u inozemstvu, a preostali rade do iznemoglosti“ organizira se kako bi se poslalo javno upozorenje zbog najavljenih izmjena u mirovinskom sustavu koje u radniku i umirovljeniku vide samo trošak na kojemu žele uštedjeti, a zbog čega štetu neće trpjeti samo radnici, nego cijelo društvo, poručio je predsjednik NHS-a Sever. Istaknuo je da će se na te izmjene Vlada obvezati u Nacionalnom programu reformi, koji treba usvojiti na sjednici 26. travnja i Europskoj komisiji dostaviti do kraja travnja ove godine i, ocijenio je Sever, jasno je u kojem smjeru to sve ide. Produljenje radnog vijeka prema preporukama Svjetske banke, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda nije primjenjiv na hrvatske uvjete, a naše su se vlade na to obavezale ne pitajući građane i radnike na koje se to odnosi, jer se smatraju vlastodršcima, a ne u službi naroda, piše večernji.hr.
Oni sjede u udobnim foteljama i voze se u skupim klimatiziranim autima, a za njihove plaće radnici zarađuju, rekao je na skupu predsjednik NHS-a. Naveo je primjer da su djelatnici Hitne medicinske pomoći nekada imali beneficirani radni staža, a sada ga više nemaju, upitavši kako će to izgledati kada netko sa 67 godina bude išao na 5. kat bez dizala pružati medicinsku pomoć, noseći svu opremu, dok i sam jedva hoda. Kako će se netko u toj dobi penjati po skelama, upitao je Sever, stojeći iza pomagala za kretanje namijenjenih starijim osobama. Podsjetio je da je to započelo još za Milanovićeve vlade, Oreškovićeva se na to nadovezala, a Plenkovićeva nastavila.
Predsjednik NHS-a Sever je naglasio kako je rad do 67. godine u Hrvatskoj neodrživ i s obzirom na prosječnu životnu dob hrvatskih građana koja je kraća nego u EU. Tvrdnje kako će tehnološka modernizacija uvelike olakšati rad na takvim poslovima ne stoji, jer je Hrvatska tehnološki zaostala zemlja, poslodavci štede na zaštiti na radu i uvođenju modernih tehnologija, dodao je. Sever je ocijenio kako je također nedopustiva i dodatna penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu, jer bi nakon odrađenog punog staža radnika samo 10 godina mogao uživati u mirovini. Mladi su to odavno prepoznali, u Hrvatskoj ne vide budućnost i odlaze u inozemstvo, što je rezultat pogrešnih politika bivših i sadašnje vlade, a problem neće riješiti ni uvoz radne snage, ustvrdio je.

Stoga tražimo povećanje plaća, penalizaciju poslodavaca koji radnike tjeraju u prijevremenu mirovinu, poručio je predsjednik NHS-a. Upozorio je da u Hrvatskoj postoji velik broj oblika nesigurnog rada, te kako je za jesen najavljena daljnja fleksibilizacija rada na štetu radnika. Na skupu su bili i radnici koji rade na poslovima s beneficiranim stažem i na nekim drugim poslovima, a noseći naziv svojeg radnog mjesta…

G.S.


Podijeli

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest + dva =