Proslavljena svetkovina Majke Božje Bistričke

U predvečerje svetkovine Majke Božje Bistričke, u ponedjeljak 12. srpnja, održana je tradicionalna procesija sa svijećama od crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je misu predvodio kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. Odilon Singbo...

MONS. SEKELJ PREDSLAVIO MISU U MARIJI BISTRICI
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svetkovina Majke Božje Bistričke svečano je proslavljena u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici u utorak, 12. srpnja. Svečanu misu u 11 sati predvodio je kanonik mons. Zvonimir Sekelj…

Rektor svetišta Majke Božje Bistričke prečasni Domagoj Matošević na početku mise pozdravio je sve okupljene hodočasnike koji su iz različitih krajeva pješačili tijekom noći kao i one koji su organizirano došli u svetište. Rektor Matošević pozdravio je i predvoditelja mise mons. Sekelja koji ove godine slavi svoj zlatomisnički jubilej.

Mons. Sekelj je u propovijedi istaknuo kako se ova svetkovina slavi nastao na temelju vjekovne pobožnosti našeg naroda prema Bogorodici predstavljenom kipom crne Gospe u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

“Odabrani odlomci Svetog pisma pokazuju Marijinu sveprisutnost u Božjim planovima i u životu Crkve i u vjerskom životu hrvatskoga naroda. Poslanica Galaćanima nam govori da se i sam Isus Krist podložio Božjim planovima, o službi žene u Njegovu djela spasenja. Isus je rođen od žene te je Marija dakle prisutna u djelu spasenja po Kristu. Evanđelje govori o dobro nam poznatom prvom čudu u Kani Galilejskoj koje gledamo prema vanjskom učinku, pretvorbi vode u vino”, naglasio je mons. Sekelj.

Kako je rekao, Isus je za svoje prvo čudo odabrao pretvorbu u vino kako bi omogućio radost.

“Ova svadba oslikava naš život. Mladenci se pripravljaju na zajednički život kako se i mi pripravljamo na život s Bogom. U našem životu je sve kao sa svadbom. Sve počinje sa zanosom i bezbrojnim planovima, a najednom se dogodi situacija ‘vina nemaju’. To vino simbolizira sreću, radost i ljubav, sve ono što život čini plodnim i radosnim. Mnogima se dogodi da vine nemaju te se pitaju kako se to dogodilo. Planovi bez Boga nemaju budućnost.”

Prema riječima mons. Sekelja, Isus je zapovjedio slugama da vrčeve ispune vodom, a to znači da Bog pretvara našu prljavu vodu života u radost života.

“Bog je kadar prljavu vodu našeg života pretvoriti u vino radosne punine i u snažan doživljaj spasenja. Voda označuje dar. Da oni koji slušaju Marijinu riječ On će je ispuniti. Ona ima oko da primijeti problem, ima srca da progovori, ima takta da ne povrijedi ljude. Kakva li uzora! Ona je od početka ljudskog roda dana ljudima kao nada jer ona donosi pobjedu i jer ona donosi Boga koji će zauvijek ostati s nama. Nju nam je sam Isus s križa dao za majku, odvjetnicu i zagovornicu. Marija savjetuje sluge: ‘Što god vam rekle, učinite!’ Marija upućuje na Isusa i upozorava da treba poslušati Njegovu riječ i izvršiti Njegovu volje”, zaključio je mons. Zvonimir Sekelj.

Svetkovina Majke Božje Bistričke

U predvečerje svetkovine Majke Božje Bistričke, u ponedjeljak 12. srpnja, održana je tradicionalna procesija sa svijećama od crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je misu predvodio kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. Odilon Singbo.

U procesiji su tradicionalno sudjelovale bistričke udruge, tj. apostoli, članovi Limene glazbe KUD-a ”Lovro Ježek”, Udruge kuburaša ”Marija Bistrica”, Lovačkog društva ”Fazan”, članice Udruge ”Hrvatska žena” Marija Bistrica, te vatrogasci sva četiri društva Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica (Marija Bistrica, Selnica, Laz i Tugonica-Podgrađe), ukupno 1200 sudionika, od kojih su mnogi stigli i iz udaljenijih krajeva.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osam + 15 =