Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu 150. obljetnice Hrvatskoga književnog društva Sv. Jeronima, 21. studenoga, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održana je završna svečanost u kojoj su se združila i užila vremena, događaji i sudionici tijekom postojanja i rada Društva.

Sudionici svečanosti bili su Upravni, Provedbeni i Počasni odbor za obilježavanje Obljetnice, članovi, prijatelji i poštovatelji Društva, predstavnici, izaslanici i gosti iz hrvatskih ustanova znanosti, kulture i obrazovanja i Grada Zagreba te hrvatskih državnih vlasti s kojima je Društvo kroz vrijeme surađivalo.

 

Obljetnička svečanost započela je molitvom Oče naš koju je predvodio predsjednik Društva dr. Stjepan Razum, a nastavljena himnom „Lijepa naša“koju je pod ravnanjem prof. Maruše Bartolić otpjevao Mješoviti zbor župe Duha Svetoga – Svete Mati slobode. U svečanom ozračju sudionike je u ime Društva pozdravio i program najavio Paško Melvan, član Društva i povjerenik za obilježavanje Obljetnice, i pozvao sudionike da zajedno i pojedinačno tu svečanost dožive i pamte kao večer zahvalnosti svim prethodnim generacijama sudionika u radu Društva, od osnivanja do danas, što je i prihvaćeno, a očitovalo se u pozdravnim govorima izaslanika Družbe Isusove o. Tonija Trstenjaka, izaslanika Predsjednika Matice hrvatske dr. Stipe Botice Božidara Petrača, predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića, odbornika Društva Josipa Jurčića te zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika dr. Olivere Majić.

Svi govornici ukazali su na značenje osnivanja i rada Društva te istaknuli njegovu vodeću ulogu u širenju pučkih spisa i u prosvjećivanju hrvatskoga puka u svim vremenima od osnutka do danas te poželjeli daljnje uspjehe u radu.

O. Trstenjak govorio je o vremenu osnivanja Društva i istaknuo ulogu Vinka Basilea, isusovca koji je 1866. predložio zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Jurju Hauliku da osnuje Društvo. To je godine 1867. u suradnji s 20 mladih zagrebačkih svećenika kardinal Haulik i ostvario, i nakon potvrde Namjesničkog vijeća 1868., Društvu svetog Jeronima bio prvi pokrovitelj.

Petrač je istaknuo bliskost djelovanja Društva i Matice hrvatske te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja se intenzivno odvijala u početku rada Društva i s promjenjivim intenzitetom održala do današnjih dana, te naglasio značajnu ulogu Društva koje je u doba komunizma bilo oaza za brojne hrvatske pisce i njihova djela kršćanskoga nadahnuća, čestitao i nedavnu 50. obljetnicu časopisa Marulić i izrazio očekivanje daljnje suradnje.

Vidmarović je podsjetio na ulogu društva u širenju hrvatskoga jedinstva u svim vremenima i istaknuo značaj i ulogu Društva koje je okupljalo najveći broj članova i čitatelja od svih društava u Hrvatskoj i zahvaljujući tome, sukladno poslanju Društva koje je prema poslanju Društva koje izvorno glasi: „Svrha je Družtva sv. Jeronima izdavati i uz jeftinu cienu širiti pučke spise, dobrim duhom pisane, zabavno poučne struke“, izdavalo knjige u nakladi od 30.000 primjeraka ili više, što je za današnje pojmove nezamislivo. Posebno je naglasio ulogu Društva u komunističko doba i napose ulogu časopisa Marulić s kojim i danas surađuje, a koji je znatno utjecao i na njegov književni razvoj.

Odbornik Jurčić izrazio je oduševljenje pripremom i održavanjem završne svečanosti obilježavanja 150. obljetnice i zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju. Dr. Mejić je uime gradonačelnika Milana Bandića, i u svoje ime zahvalila na pozivu na sudjelovanje u obilježavanju 150. obljetnice i posebno pozdravila prethodne govornike te istaknula da Grad Zagreb podržava društva koja se bave kulturom i sudjeluje u projektima kulture u Gradu Zagrebu, te je čestitala 150. obljetnicu i poželjela daljnje uspjehe u radu Društva.

Predsjednik Društva dr. Stjepan Razum sažeto je ukazao na povijesnu ulogu Društva u hrvatskoj kulturi općenito i posebno u književnosti i naglasio brojnost pisaca i suradnika i književnih dijela koje je Društvo u vremenu postojanja objavilo i naveo da je tiskano više od 1000 naslova u ukupnoj nakladi većoj od 23 milijuna primjeraka. Spominjući sve prethodne predsjednike Društva, istaknuo je vremena u kojima su djelovali te naveo posebne zasluge pojedinih predsjednika, svojih predšasnika.

Kao posebnost večeri, voditelj svečanosti istaknuti glumac Dubravko Sidor najavio je i vodio vremeplov „Tragovima Hrvatskoga književnog društva Sv. Jeronima“ koji su prema zapisima iz dokumenata o radu Društva uprizorili učenici VII. gimnazije Zagreb: Marija Čolić, Mario Petar Bišćan i Ante Toni Čulin, koji su izabrane tekstove uvježbali sa svojim profesoricama Marijom Novokmet i Lidija Dizdar i srčano ih kazivali te su nagrađeni srdačnim pljeskom.

Glavna točka večeri bila je svečana dodjela nagrada jubilejskoga „Književnoga natječaja za Kratku priču i pjesmu“. Natječajno povjerenstvo u sastavu dr. Vjekoslav Boban, AnteKraljević i dr. Vladimir Lončarević, je od 34 prispjela šifrom označena rada dodijelilo prvu, drugu i treću nagradu za obje kategorije. Nagrade za pjesmu: 1. nagrada: Ružica Soldo za pjesmu: „Stabla napuštena“ 2. nagrada: Denis i Anita Peričić za pjesmu „Koju su pjesmu pjevale sirene“, 3. nagrada (dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade) nagrađeni su: – Borislav Arapović za pjesmu „Uz jezera imotska, i – Mijo Tokić za pjesmu „Teška industrija“. Nagrade za kratku priču: 1. nagrada: Đurđa Vukelić-Rožić za priču: „Jograda“ 2. nagrada: Josip Laća za priču „Tjeranje muha“, 3. nagrada: Tihomir Horvat za priču „Partija šaha“. Nagrade su dodjeljivali Ante Kraljević, član Povjerenstva, Marica Đureković, odbornica Društva, i predsjednik Razum, a pjesme i odlomke iz kratkih priča kazivali su učenici VII. gimnazije Zagreb.

Prije dodjela nagrada Mješoviti zbor župe Duha Svetoga – Svete Mati slobode otpjevao je pjesmu „Zdravo Djevo čista“ a nakon dodjele zahvalnicu „Fala ti Bože za ovaj dan“. Na završetku svečanosti povjerenik Paška Melvan još je jednom, uime Društva i u svoje osobno, zahvalio svima na sudjelovanju i posebno pripremi i provedbi svečanosti. Iskazao je i želju i nastojanja Društva da i dalje ispunjava svoje poslanje, i očekivanje uključivanja mladih u red sadašnjih čitatelja i budućih spisatelja te članova i suradnika Društva u koje rado poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u radu Društva. Za sjećanje na 150. obljetnicu voditeljici prof. Bartolić i članicama i članovima Zbora uručen je godišnji koledar Danica, a voditelju, učenicima i profesoricama VII. gimnazije Zagreb, časopis Marulić broj 5/2018.

SUDIONICI ZAVRŠNE SVEČANOSTI 150. OBLJETNICE HRVATSKOG KNJIŽEVNOG DRUŠTVA SV. JERONIMA

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 8 =