Proslava ‘Papina dana’ u Hrvatskoj – baština bl. Ivana Merza u nasljedovanju poniznosti, skromnosti i samozatajnosti…

MONS. TOMISLAV SUBOTIČANEC, MONS. JANUSZ STANISLAW BLACHOWIAK I MR. JOSIP KUHTIĆ
Podijeli

“Slaviti ‘Papin dan‘ znači vjerno slijediti Papu, vjerno slijediti njegove stope u ljubavi prema Bogu, ali i u ljubavi prema čovjeku i svemu stvorenome”, poručio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec na večernjoj misi u petak 13. ožujka u katedrali u Zagrebu, slaveći taj isti dan u kojem je prije točno sedam godina nadbiskup Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio preuzeo službu vrhovnog poglavara Katoličke Crkve, Petrova nasljednika.

Mons. Subotičanec naglasio je da su se okupili na misi kako bi svjedočili jedan poseban vid ljubavi, a to je ljubav prema Svetome Ocu, ljubav prema Kristovu namjesniku na zemlji, u čast pape Franje koji je točno prije sedam godina izabran u papinsku službu.

„Zahvaljujemo na blagoslovljenih sedam godina pape Franje koji nastoji dobrohotno i u ljubavi upravljati Božjim vinogradom kako bi urodio obilatim plodovima. On to čini mudro i strpljivo, korak po korak, tražeći ono najvrjednije što nam je Krist ostavio u baštinu. To je naša baština: poniznost, skromnost i samozatajnost do samoga siromaštva”, rekao je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjetio je također da se za tu baštinu, za takvu baštinu, borimo i ona neka bude naša neodoljiva želja, ona neka bude naš cilj – živjeti ponizno, skromno i samozatajno, spominjući da je proslava ‘Papina dana’ u našoj zemlji baština bl. Ivana Merza s kojom smo započeli dvadesetih godina prošlog stoljeća. Blaženik je taj običaj donio iz Rima s jednog hodočašća na kojem je bio.

Na kraju euharistije uime organizatora, Križarske organizacije, njezin predsjednik Darijo Burjan pročitao je čestitku Svetome Ocu. Jedan kovertirani primjerak predao je savjetniku u Apostolskoj nuncijaturi mons. Januszu Stanislawu Blachowiaku koji je obećao da će ona u Papinim rukama biti već idućega tjedna.

Prenio je pozdrave nuncija nadbiskupa Giorgia Lingue, ističući jedinstvenost Hrvatske u svijetu jer samo kod nas ‘Papin dan’ organiziraju vjernici laici, podsjetio je mons. Blachowiak, spominjući da je njemu u našoj zemlji ovo četvrti put da može sudjelovati u molitvi i proslavi ‘Papina dana’.

„I uvijek mi je drago i radujem se da mogu vidjeti mlade ljude koji organiziraju molitvu i akademiju o naučavanju Svetoga Oca. Sigurno da je to jako važno i jedinstveno, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu”, rekao je mons. Blachowiak.

U izjavi za Hrvatski katolički radio predsjednik Križarskog vodstva izrazio je žaljenje što se morala otkazati pripremljena svečana akademija u dvorani ‘Vijenac’, zbog zdravstvene situacije u zemlji. Međutim, to nisu bile sve aktivnosti uz proslavu ‘Papina dana’ ove godine:

„Ona što možda najviše veseli su proslave s najmlađima. To je ‘Papin dan u školi’ koji već četvrtu godinu proslavljamo u hrvatskim školama. I iz godine u godinu sve više škola se pridružuje”, rekao je Burjan.

Od ranog jutra u Križarsku središnjicu su im pristizale dječje čestitke papi Franji – bilo u obliku teksta, fotografija ili videa – i sve će ih objaviti na svojim mrežnim i društvenim stranicama, rekao je Burjan, a uoči svečane mise Križni put je predmolio rektor katedrale mr. Josip Kuhtić, donosi IKA…

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here