VIDEO Pronađeno tijelo pilota Baturine, dio helikoptera izvučen na obalu. Stigao i specijalni vojni istražitelj…

Podijeli

U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće u ponedjeljak je poginuo pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnik Marin Klarin.  Jutros oko osam sati pronađen je helikopter i tijelo natoporučnika Tomislava Baturine u njemu u moru ispred Zablaća. Nešto kasnije izvučen je dio helikoptera na obalu…

U tijeku je očevid policije, a nakon završetka očevida izvlačit će se helikopter zajedno s tijelom poginulog pilota. U Zablaću je i specijalni vojni istražitelj. Prema neslužbenim informacijama uskoro se kreće s izvlačenjem tijela poginulog pilota. Iz MORH – a su izvijestili da će u 17 sati u Zemuniku biti dane izjave ljudi iz Povjerenstva za istragu pada helikoptera. Izjavu za medije u vojarni pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku će dati čelnik Povjerenstva glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok. 

“Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja 2019. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća. Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće”, priopćio je MORH. “Kreće postupak vađenja helikoptera. Sve ostale informacije uskoro ćemo dati novinarima”, kazao je za Večernji list Marinko Karačić, časnik za odnose s javnošću iz zemuničke vojarne.

-HRVATSKA TUGUJE: Ministar Krstičević i general Šundov izrazili sućut obitelji obitelji poginulog pilota, bojnika Marina Klarina !…

Ministar Krstičević i general Šundov izrazili sućut obitelji Baturina Povodom smrtnog stradavanja pilota natporučnika Tomislava Baturine u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazili su sućut obitelji natporučnika Baturine. Smrtno stradali natporučnik Tomislav Baturina rođen 1987. godine u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. Eskadrile helikoptera 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tomislav Baturina bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2011. godine. Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot što je i potvrdilo uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje svih zadaće više puta je bio pohvaljivan te je nagrađen od strane predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

-TRAGEDIJA!…VIDEO/ Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior…Jedan je pilot preminuo a za drugim se još traga…

Povodom smrtnog stradavanja pilota helikoptera natporučnika Tomislava Baturine i bojnika Marina Klarina od 28. siječnja 2020. od 9,00 sati otvorene su Knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1. Helikopter naglo udario o more Za natporučnikom Baturinom potraga je trajala cijelu noć, a nastavljena je rano jutros. U akciju su bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Na konferenciji za novinare u ponedjeljak je rečeno da je, prema trenutačnim informacijama koje imaju od pratitelja koji je u trenutku udara bio iza helikoptera koji je pao, i to na udaljenosti od 200 metara, na vrlo maloj visini došlo do naglog udara o more. Olupina se sada nalazi na dubini od 30 metara.

Do sada na helikopterima Kiowe proizvedenima između 2010. i 2012. godine, koje smo kao donaciju od američke vojske dobili 2015., nisu zabilježeni ozbiljniji kvarovi. Zasad su obustavljeni svi letovi Kiowe dok se ne utvrdi točan uzrok pada. Ministar Krstičević oformio je Povjerenstvo koje će istražiti uzrok nesreće.

M.M.

 


Podijeli