Knjiga koja mnoge neće ostaviti ravnodušnima…Promocija knjige brigadira u miru Branimira Petričevića ‘Dokumenti organizacije obrane Cetinskog kraja 1990-1991’

Odlukom vrhovnika dr. Franje Tuđmana od 6. listopada 1991. god. ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najelitnijih pričuvnih brigada u obrambenom Domovinskom ratu...

Foto-Branimir Petričević
Podijeli

Odlukom vrhovnika dr. Franje Tuđmana od 6. listopada 1991. god. ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najelitnijih pričuvnih brigada u obrambenom Domovinskom ratu…

Povodom obljetnice ustrojavanja ‘sinjske brigade’ udruga ‘Veterani 126. brigade Sinj’ organizira prigodni program, koji počinje sutra, 4. listopada, kada će se u dvorani Osnovne škole ‘Ivana Mažuranića’ na Hanu u 18 sati upriličiti promocija knjige brigadira u miru Branimira Petričevića ‘Dokumenti organizacije obrane Cetinskog kraja 1990-1991’.

Knjiga na 760 stranica sadrži brojne dokumente, zapovijedi, zemljovide, popise pripadnika jedinica JNA u Sinju, kao i popis pripadnika hrvatskih postrojbi koji su sudjelovali u pripremi i obrani od srbočetničkog agresora u cetinskom kraju. U predgovoru autor ističe kako o tijeku događanja u pripremu za obranu i samom obrambenom Domovinskom ratu u cetinskom kraju pišu neke osobe koje su bili nekoliko dana u Sinju i koje nisu sudjelovale u Domovinskom ratu.

‘Mnogi autori pišu tek da bi nešto napisali, a pri tom nemaju temelja da bi iste navode potkrijepili. Taj se nedostatak teško osjeća i vjerojatno je jedan od glavnih razloga zašto se Domovinski rat u cetinskom kraju nije proučavao u onoj mjeri u kojoj to zaslužuje. Stoga sam sebi postavio zadatak da sistematski prikupim pisanu građu koja se odnosi na Domovinski rat u cetinskom kraju 1990-1991. Sačuvao sam i prikupio podosta originalnih zapisa i dokumenata, kao i kvalitetnih kopija (fotokopije, snimci) da bi se na jednom mjestu skupila relevantna dokumentirana i ilustrovana građa potrebna za svestrano izučavanje povijesti Domovinskog rata od 1990.do 1991. na prostoru cetinskog kraja’, napisao je između ostalog u predgovoru brigadir u miru Branimir Petričević, ratni sekretar Sekretarijata za narodnu obranu Općine Sinj, poslije obnašatelj značajnih zapovjednih dužnosti u ratnom i mirnodopskom razdoblju u OSRH.

Uz autora knjigu će predstaviti brigadir u miru Jozo Ribičić ,veteran i legenda 4. gardijske brigade, gdje je prvo bio zapovjednik satnije veze, a potom načelnik veze Zbornog područja Split pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine, a nakon toga na istaknutim dužnostima u OSRH. Stručno mišljenje o objavljenim dokumentima i samoj knjizi dat će i mr. sc. Ivan Kozlica, bojnik u miru HV-a, dragovoljac Domovinskog rata, povjesničar, koji je do sada objavio značajna djela, između ostalog knjige ‘Krvava Cetina: masovni pokolji u cetinskome kraju i Poljicima u Drugome svjetskom ratu’, ‘Markovića jama: Partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944.’, ‘Alka u politici – politika u Alki: Sinjska alka i ratovi dvadesetog stoljeća’ i ‘Vrličko pitanje: Vrlika u žrvnju velikosrpske politike’.

Organizator promocije knjige je udruga ‘Veterani 126. brigade Sinj’, a u knjizi su, uz brojne zapise i ratne dokumente objavljene fotografije čiji su autori ratni fotograf Filip Ratković, Zapovjednik Kninske bojne Marko Gojević, Petar Malbaša te fotoarhiva autora.

‘Dokumenti organizacije obrane Cetinskog kraja 1990-1991’

Cetinska krajina u hrvatskom Domovinskom ratu

T.H.


Podijeli