PRLJAVIJA OD ZAHODA: Koliko često treba čistiti tipkovnicu?

Vaša tipkovnica višestruko je prljavija od zahodske daske...

REDOVITO ČISTITI
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Većina nas se ne brine pretjerano dobro o našim tipkovnicama. Jedemo nad njima, prolijevamo stvari po njima, te ih uopće ne čistimo.

Australski su znanstvenici u nedavnoj studiji otkrili da zahodska daska ima pedesetak bakterija na dva četvorna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tipkovnici, posebno onoj koju dijeli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora…

Vaša tipkovnica višestruko je prljavija od zahodske daske.

Australski su znanstvenici u nedavnoj studiji otkrili da zahodska daska ima pedesetak bakterija na dva četvorna centimetra, što zapravo i nije mnogo.

Na tipičnoj tipkovnici, posebno onoj koju dijeli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

Australci nisu jedini koji su došli do tih spoznaja. U jednoj čikaškoj bolnici otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tipkovnici može preživjeti 24 sata.

Obično je kombinacija trešnje, spreja i trljanja alkoholom dovoljna, ali ako su vam neke tipke i dalje slijepljene, ili ako ste uvjereni da ispod njih ima još smeća, nekada ih možete maknuti te na taj način lakše očistiti. Ova tehnika prvenstveno ovisi o vrsti tipkovnice koju imate.

Baš poput namještaja koji sjedi na jednom mjestu i ništa ne radi, prostori između tipki pravi su magnet za prašinu. Te čestice, kao i najsitnije komadiće hrane, gotovo je nemoguće izbaciti trešnjom tipkovnice. Zbog toga nam treba komprimirani zrak, koji se nalazi u limenkama koje možete kupiti u trgovinama s informatičkom opremom. Pomoću njih možete izbaciti prašinu i drugu sitnu nečistoću iz svih mjesta do kojih ne možete inače doći.

Kada koristite komprimirani zrak, Apple preporučuje da nagnete tipkovnicu na 75 stupnjeva, tako da je skoro, ali ne potpuno okomita. Posprejajte komprimirani zrak u tipkovnicu i rotirajte ju za 90 stupnjeva četiri puta da dođete do što više dijelova uređaja iz što više kutova.

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osam + 8 =