Priznanje osječkom Hrvatskom pjevačkom društvu (HPD) “Lipa” na susretu pjevačkih zborova u Budimpešti

HPD “Lipa”, uz uspješan nastup u Budimpešti, uspostavila veze s nekoliko eminentnih pjevačkih zborova iz SAD-a, Italije i Švedske, s kojima se dogovara buduća suradnja.

Podijeli

Na susretu svjetskih zborskih laureata, 3. “International Choral Celebration and Laurea Mundi” održanom od 18. do 22. svibnja u Budimpešti, stručno povjerenstvo je osječkom Hrvatskom pjevačkom društvu (HPD) “Lipa” dodijelilo titulu Svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laurea summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg, izvijestili su u srijedu iz toga pjevačkog društva.

U priopćenju za javnost navodi se kako se na tom velikom zborskom susretu okupilo 28 višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz 11 zemalja svijeta, pobjednika jakih svjetskih zborskih natjecanja u prošloj 2017. godini, a kao jedini hrvatski predstavnik, HPD “Lipa” svoju pozivnicu je zaslužila naslovom ukupnoga pobjednika natjecanja i osvajanjem “Grand Prixa” na prošlogodišnjem svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu.

Ističe se se kako je to pjevačko društvo sudjelovalo u izvedbi cjelovitoga oratorija “Messiah“ Georgea Friedricha Händela, pod ravnanjem dirigenta Hollerunga Gabora, kojega je zajednički otpjevalo oko 400 izabranih pjevača iz više zemalja, među kojima i 60-tak članova HPD “Lipa”.

Osim toga, “Lipa“ se publici predstavila još u četiri navrata na različitim lokacijama, s ukupno pet nastupa u Budimpešti, pri čemu je – pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach, uz pomoć kodirigentica prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović – „Lipa“ izvela čak 33 stilski različite skladbe, uključujući i glazbene brojeve iz oratorija “Messiah“, pokazavši svu raznolikost svojih nastupa i repertoara, izvijestio je dopredsjednik pjevačkog društva Tomislav Levak.

Dodaje kako je HPD “Lipa”, uz uspješan nastup u Budimpešti, uspostavila veze s nekoliko eminentnih pjevačkih zborova iz SAD-a, Italije i Švedske, s kojima se dogovara buduća suradnja.

A.K.


Podijeli