Pripadnik tzv. ‘Vojske Republike Srpske Krajine:’Šibenska policija kazneno prijavila muškarca koji je kao 21-godišnjak kod Oklaja nožem zaklao petero starijih civila ’93. godine

Protiv osumnjičenika, koji nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu....Zajedno s još nekoliko za sada nepoznatih osoba, u veljači 1993. godine osumnjičeni je muškarac došao u selo Čitluk, zaseok Vucići u blizini Oklaja te ubodima nožem usmrtio pet civila hrvatske nacionalnosti (tri muškarca i dvije žene) rođene 1911., 1912., 1913. i dvoje 1914. godine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dovršeno je kriminalističko istraživanjem nad muškarcem osumnjičenim za ubojstvo pet civila hrvatske nacionalnosti kod sela Čitluk u veljači 1993. godine, doznajemo od glasnogovornika Policijske uprave šibensko-kninske Šime Pavića, donosi sibenik.in…

Riječ je o hrvatskom državljaninu (1972) kojeg se sumnjiči da je zajedno s još nekoliko za sada nepoznatih počinitelja, u veljači 1993. godine kao pripadnik ’75. motorizirane brigade’ tzv. ‘Vojske Republike Srpske Krajine’ počinio ukupno pet kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u priopćenju policije.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni, tijekom oružanog sukoba između agresorskih snaga JNA i naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi ‘milicije’, ‘teritorijalne obrane’ i ‘vojske’ protuustavne tvorevine ‘Republika Srpska Krajina’ s jedne strane i regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata.

Također, oglušio se i na odredbe Dopunskog Protokola Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, provodeći velikosrpsku agresiju osvajanja dijela teritorija Hrvatske te protjerivanja građana hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti s tog teritorija – obrazloženo je u priopćenju policije.

Zajedno s još nekoliko za sada nepoznatih osoba, u veljači 1993. godine osumnjičeni je muškarac došao u selo Čitluk, zaseok Vucići u blizini Oklaja te ubodima nožem usmrtio pet civila hrvatske nacionalnosti (tri muškarca i dvije žene) rođene 1911., 1912., 1913. i dvoje 1914. godine.

Protiv osumnjičenika, koji nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Kriminalističko su istraživanje proveli policajci iz Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije PU šibensko kninske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Splita.

D.K.


Vezane vijesti;

STRAVIČAN VIDEO- Zapovjednici i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi optuženi za ratni zločin protiv hrvatskih civila…klali su civile, likvidirali ih, vadili im noževima organe…

 Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × tri =