Podijeli

OTVORENO PISMO UDRUGE ZAGREBAČKIH VETERANA BRANITELJA VUKOVARA…

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara podržava splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije.

 Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, oštro se protivi ratifikaciji tzv. „Istanbulske konvencije“, a čije bi izglasavanje trebalo biti na dnevnom redu Hrvatskoga sabora 13. travnja 2018. godine.

Kako smo već u jednom od naših priopćenja i naveli,  osuđujemo svaki oblik nasilja, a posebno nad ženama i djecom, te se zalažemo za prevenciju i kažnjavanje istog.

Republika Hrvatska ima u svoj pravni sustav ugrađeno 48 zakona, koji imaju za svrhu prevenirati, ali i kažnjavati ovakve nasilne radnje, sve u cilju zaštite žena, djece i obitelji, kao i pojedinaca.

Stoga nam ostaje i dalje nejasno, čemu forsiranje „Istanbulske konvencije“, koja bi bila nad- zakon, našim postojećim gore navedenim zakonima?

Republika Hrvatska, kao demokratska i pravna Država ima i svoj Ustav. Ustav Republike Hrvatske jamči svakoj osobi slobodu življenja, mišljenja i izražavanja. Jamči i mnoge druge slobode, koje štite svakog građanina u ostvarivanju sebe, svoga ljudskog dostojanstva i svoje obitelji.

Kako se zadnjih tjedana u Hrvatskoj podigla velika prašina oko same“ Istanbulske konvencije“, ne možemo a da ne primjetimo kako je izazvala ogromne prijepore u društvu.

Nas, koji smo protiv, stigmatizira se do krajnjih granica, pa čak i vrijeđa.

Ako znamo da su se o pojedinim (spornim) dijelovima Konvencije izjasnili liječnici, psiholozi, filozofi, pravnici, povjesničari, svećenstvo kao i Sveta stolica, te mnogi drugi, te su mišljenja da je „Istanbulska konvencija“  štetna i loša po društvo u cjelini, tada postavljamo pitanje – zašto se ona forsira?

Zašto se mirno promatra rastakanje jednog društva, pod parolom zaštite istog?

U ionako podijeljeno društvo, forsiranjem i parcijalnim tumačenjem „Istanbulske konvencije“, stvara se razdor.

Logika nalaže, da ako jedna tema izazove više prijepora od same koristi, tada ili nešto nije u redu sa temom ili sa onima koji ju pokušavaju provesti.

Mi smo mišljenja, kako u ovom slučaju nije problem samo u temi.

Hrvatska je zemlja mlade demokracije, zemlja koja je izniknula iz pepela krvavog nam i nametnug rata. Mi to znamo, mi smo jedni od onih koji su ju stvarali.

Kada smo ju obranili i stvorili sve uvjete za njezinu samostalnost, za njezinu samoopstojnost, tada smo znali da smo konačno dobili državu sa sva tri stupa vlasti.

To imamo, i krvlju je plaćeno.

Stoga ova zbivanja oko ratifikacije „Istanbulske konvencije“, njezine ratifikacije, po nama nalažu jedan puno ozbiljniji pristup svih koji sudjeluju u vlasti RH. Ovakav pristup koji dijeli društvo, koji očito za cilj ima neke druge interese, ne odgovara građanima Hrvatske.

Smatramo kako je nametanje „Istanbulske konvencije“, izravni udar na samostalnost i pravni sustav Republike Hrvatske, koji se na ovakav način dovodi u situaciju da postaje pravno i moralno upitan. Znači li to da nam treba netko drugi diktirati pravila, jer mi to nismo u stanju? Mišljenja smo kako to ni u kojem slučaju nije dopustivo.

Hrvatska je tradicionalna zemlja, skoro 90% njezinih građana  izjašnjava se vjernicima.

Hrvatske vrednote su Bog, Obitelj , Dom i Domovina.

To nema cijenu i niti jedna konvencija ne smije biti iznad- niti jedna nametnuta ideja, koja rastače te vrednote – nije poželjna.

Stoga, mi zagrebački veterani branitelji Vukovara, apeliramo na Vašu savjest, Vas koji trebate odlučiti o tome jeste li Za ili Protiv ratifikacije „Istanbulske konvencije“. Na savjest koja zdravo-razumski nalaže poštivanje svih vrednota Lijepe naše, a koje ju čine već stoljećima jednom civiliziranom i kulturnom zemljom. Zemljom u kojoj je pravo zagarantirano, zemljom u kojoj žive ljudi koji ne vole nametanja i prisile, a posebno ne vole da im se uljuđenost „čupa“ iz korijena i da još to platimo milijardu kuna.

Ovim putem posebno se obraćamo svojim suborcima , Vama koji jednako tako odlučujete o tome  jeste li Za ili Protiv ratifikacije „Istanbulske konvencije“.

Posebno apeliramo na Vašu savjest, jer ste kao i mi, proživjeli i preživjeli nametnuti nam rat.

Rat iz kojega se mnogi naši prijatelji i suborci nisu nikada vratili.

Poštovani suborci, kada budete odlučivali o ratifikaciji – za ili protiv, nadamo se kako ćete o svemu razmisliti.

Mi branitelji, dužni smo očuvati sve vrednote za koje smo se borili, za koje smo ginuli i nema tih vrijednosnih papira koji mogu i smiju to zamijeniti.

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, ovim Otvorenim pismom apelira na savjest svih onih zastupnika i predstavnika u vlasti RH, koja u svojoj naravi nalaže očuvanje samostalnosti i samoopstojnosti RH, njezinoj tradiciji, vrednotama i moralnoj odgovornosti prema svim građanima Lijepe naše.

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara podržava splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije, stoji u priopćenju ove udruge, objavljenom u cijelosti.

Predsjednik UVZBV

Zvonko Ćurković


Podijeli

3 KOMENTARI

  1. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you?¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × dva =