PRIOPĆENJE: Koronavirus – najnoviji podatci…

SVE O KORONSVIRUSU (COVID-19)...

Podijeli

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana do 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa…

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Preporuke pogledajte OVDJE – NOVO!


EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 23.03.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 338 307

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 14 602

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 160 233

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 8 622

Broj oboljelih u Hrvatskoj:  306

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

Oboljeli su registrirani u sljedećim županijama: Grad Zagreb, Istarska, Primorsko goranska, Krapinsko-zagorska, Dubrovačko neretvanska, Karlovačka, Varaždinska, Splitsko dalmatinska, Osječko baranjska, Šibensko kninska, Sisačko moslavačka, Zadarska, Zagrebačka, Koprivničko križevačka, Brodsko posavska te Ličko senjska.

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (81 649), Iranu (21 638), Južnoj Koreji (8 961), Maleziji (1 306), Japanu (1 089), Izraelu (1 071), Pakistanu (784). (podaci za dan 23.3.2020.)


Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti, drugim riječima, negativan rezultat testiranja ne bi imao nikakvog utjecaja na 14-dnevnu karantenu.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći ovdje.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19)hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Protokol testiranja na koronavirushttps://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/protokol-testira…id-19-sars-cov-2/ 

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.


Dodatne mjere za sprečavanje unosa i širenja novog koronavirusa u Hrvatsku (9. ožujak 2020.)

Additional containment measures for novel coronavirus in Croatia (9 March 2020)


PREPORUKE

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

Koronavirus – najnovije preporuke

Postupci pranja, čišćenja i dezinfekcije sanitetskih vozila, autobusa, vlakova, brodova i zrakoplova

Naputak za pravilno pranje ruku


Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECDC-a koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Novosti vezane uz mjere čuvanja zdravlja: Kratki pregled situacije s preporukama za čuvanje zdravlja objavljen je na mrežnim stranicama HZJZ-a, koji možete naći na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/


COVID-19 – Priopćenje prvog slučaja

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti – video prilog.

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 113, 091 46 83 032 i 099 46 83 001. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Ostali telefoni za informacije o koronavirusu.

Klikni na foto

Izvor-OVDJE

M.M.


Podijeli