PRIOPĆENJE: General Šundov na Danu uvaženih gostiju NATO vođene vježbe Trident Juncture 18 u Norveškoj…

Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH...

Dan uvaženih gostiju na NATO vojnoj vježbi Trident Juncture 18 održan je u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj čemu je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima prisustvovao je Danu uvaženih gostiju NATO vođene vježbe Trident Juncture 18, koji je održan u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj.

Oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika prisustvovalo je prikazu demonstracije amfibijskog desanta uz potporu zrakoplovstva i djelovanja kopnenih snaga.

General Šundov tom je prilikom pohvalio sve pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u vježbi Trident Juncture, te je istaknuo kako je ova vježba potvrda da su saveznici jedinstveni i uvježbani u odvraćanju protivnika i obrani teritorija država članica NATO-a u skladu sa člankom 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. “Današnjom demonstracijom prikazane su sposobnosti provođenja operacija u svim domenama ratovanja”, zaključio je general Šundov.

Tijekom sudjelovanja na Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture, general Šundov susreo se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zapovjednikom Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) generalom Curtisom Scaparrottijem.

Također, pri obilasku taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme 15 država sudionica vježbe general Šundov susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske, sudionicima vježbe Trident Juncture 18.

General Šundov na Danu uvaženih gostiju u Norveškoj

U vojnoj vježbi Trident Juncture 18 sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona “Harry S. Truman” i oko 10000 motornih vozila, a LIVEX dio vježbe traje do 7. studenog 2018.

Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH.
Združena logistička potporna skupina (Joint Logistics Support Group – JLSG) pod zapovjedništvom je brigadnog generala HKoV-a Darka Pintarića, koji je trenutno pri Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (Allied Joint Force Command Naples – JFC Naples). U Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.
Dan uvaženih gostiju na vježbi Trident Juncture 18Časnički namjesnik Zdenko Karasek u vježbi ima ulogu nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters – JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a trenutno je također pri JFC Naples.

U vježbi sudjeluje i bojnik Ivan Šoštarec koji je uključen u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North – LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojih je i uključen u vježbu.

Na vojnoj vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13.studenog 2018. u gradu Rorosu u Kraljevini Norveškoj sudjeluje i 24 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM), Bojne veze HKoV-a i zapovjednik satnije RKM, bojnik Mario Lukežić, sa šest motornih vozila i pet priključnih vozila, čija je zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local operations control) od LANDCOM-a (Land Command) tijekom LIVEX dijela vježbe uz korištenje razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest + 9 =