VAŽNO PRIOPĆENJE: Braniteljske udruge zauzele JEDINSTVEN STAV u dijelu kurikularne reforme i učenja povijesti o obrambenom Domovinskom ratu!…

Zaključeno je i predloženo da se osim braniteljskih udruga u izradi sadržaja neizostavno treba uključiti Hrvatski institut za povijest, HAZU te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata...

Dr. Fuchs pozorno je slušao izlaganja te se složio da u kurikulu povijesti, što se tiče Domovinskog rata, treba raditi na sadržaju koji bi se trebao predavati u školama a ne samo na metodološkom pristupu toj tematici. Izjavljuje da će o tome obavijestiti predsjednika Vlade a ujedno i povjerenstva.
Podijeli

Priopćenje za medije braniteljskih udruga – Kurikularna reforma u dijelu učenja povijesti o obrambenom Domovinskom ratu, prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE,

-Podržavajući inicijativu braniteljskih i stradalničkih udruga za održavanjem sastanka na  temu provođenja kurikularne reforme u dijelu učenja povijesti o Domovinskom ratu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je dopis ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i posebnom savjetniku predsjednika Vlade za koordinaciju ERS-a za provedbu kurikularne reforme Radovanu Fuchsu radi dogovora mogućeg termina zajedničkog sastanka.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak 18. lipnja 2018. godine održan je radni sastanak na navedenu temu. Na sastanku je uz organizatora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovih suradnika bio nazočan dr. sc. Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade za koordinaciju ERS-a i provedbu kurikularne reforme, predsjednik i predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, predsjednik i predstavnici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, predsjednik i predstavnik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Grada Zagreba.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu sudjelovali na sastanku uz ispriku ministrice Blaženke Divjak da nije u mogućnosti sudjelovati na sastanku.

Sastanak je prošao u transparentnom i konstruktivnom ozračju, gdje su predstavnici braniteljskih udruga iznosili svoja viđenja i bojazni oko interpretacije i sadržaja Domovinskog rata iz predmeta povijesti. Iznijeli su svoje mišljenje i upoznali dr. Fuchsa da u novom kurikulu iz povijesti nema definiranog sadržaja Domovinskog rata već samo metodološka razrada što bi značilo da se ostavlja slobodna volja ravnateljima i profesorima da po slobodnoj volji obrade temu koja bi trebala biti sadržaj obrambenog Domovinskog rata a ne samo metodološki naputak „Politička i društvena zbivanja u RH nakon 1991. godine“.

Predstavnici braniteljskih udruga zatražili su od dr. Fuchsa da se izradi sadržaj povijesti Domovinskog rata podkrijepljen bezuvjetnim činjenicama o istini i karakteru Domovinskog rata. Sadržajem bi trebalo obuhvatiti uzrok, agresiju na RH, okupaciju, oslobodilačke operacije, mirnu reintegraciju te djelovanje i organiziranje Hrvata u BiH za vrijeme agresije i trajanja rata u BiH.

Udruge su nadalje inzistirale da se istina o Domovinskom ratu mora pisati na temelju Ustava, Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelj, Deklaracije o Domovinskom ratu, kao i ostalih nepobitnih činjenica, kao što je na primjer presuda ICJ suda u Den Haagu u tužbi RH protiv Srbije za počinjenje genocida na teritoriju RH. Taj sud je odbacio tužbu o genocidu za vrijeme velikosrpske agresije na RH ali je jasno u obrazloženju naveo i presudio da je na RH izvršena agresija, okupacija teritorija te mnogobrojni ratnih zločini počinjeni u cilju etničkog čišćenja okupiranih područja i njihovog pripojenja Velikoj Srbiji.

Dr. Fuchs pozorno je slušao izlaganja te se složio da u kurikulu povijesti, što se tiče Domovinskog rata, treba raditi na sadržaju koji bi se trebao predavati u školama a ne samo na metodološkom pristupu toj tematici. Izjavljuje da će o tome obavijestiti predsjednika Vlade a ujedno i povjerenstva.

Zaključeno je i predloženo da se osim braniteljskih udruga u izradi sadržaja neizostavno treba uključiti Hrvatski institut za povijest, HAZU te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Nadamo se da će i ostale hrvatske institucije koje odlučuju o ovoj problematici shvatiti ozbiljnost trenutka i konstruktivno se uključiti u izradi istinitog sadržaja o Domovinskom ratu jer samo istina može dovesti do  normalizacije odnosa između RH i Srbije.

Predstavnici braniteljskih udruga dobiti će povratne informacije o postavljenim pitanjima, a u suradnji će biti dogovoren novi sastanak na istu temu, stoji u priopćenju koje su potpisali,

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi,

Udruga 100%-tnih HRVI I. skupine

U Zagrebu, 20. lipnja 2018. godine

Predsjednik USPD RH                                                   Predsjednik ZUV HGP

Zoran Maras                                                                    Miljenko Kolobarić  

Uredništvo/Braniteljski portal

Priopcenje za medije - Kurikularna reforma-2

Podijeli

Comments are closed.