PRIOIPĆENJE HNV: Napad na Hrvate u Subotici – Urlikao na Hrvate-sve ću vas “poklati sve ustaše”

"Nepoznati napadač" je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja...

Podijeli

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji 4. kolovoza 2021. godine prijavljen je novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ovoga puta u Subotici…

”Napad se dogodio 2. kolovoza 2021. u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

“Nepoznati napadač” je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

HNV, pored toga što osuđuje ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi, otvoreno staje u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi.

Kao krovno tijelo hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, od policije i tužilaštva očekujemo hitnu i primjerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnjak zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njezine građane drugih nacionalnosti. Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji.

Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa”, priopćili su iz HNV-a.

Darko Baštovanović,
predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji
———–
Policija kaže da je za pola sata identificirala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice s kojim je obavljen razgovor, te je predmet dostavila sudstvu.
Možemo zamisliti kakav će epilog dobiti ovo i inače iživljevanje nad Hrvatima u Vojvodini o kojima RH baš i ne  razmišlja previše. Hrvatski su političari to pokazali i na tradicionalnoj Dužijanci koju baštine Hrvati u Vojvodini kad su još od K.G. Kitarović koju su pozivali na ovaj tradicijski običaj naših Hrvata, bio samo poziv u prazno. Nažalost se naši Hrvati u Vojvodini nesigurno osjećaju i danas, je ih je stravično opekao srpski agresorski rat, kad su skoro svi protjerani iz Vojvodine pred srpskim tenkovima , a mnogi od njih su ubijeni i nestali.

M.M.


Podijeli