IMAO JE SAMO 19 GODINA A BIO JE STRAH I TREPET ZA SRPSKE I JNA AGRESORSKE ZRAKOPLOVE- Poginuo je tri dana prije svog 20-tog rođendana!

OBRANA GRADA VUKOVARA...Luka je, nažalost, poginuo 20. rujna kada je postavljao mine tri dana prije svog dvadesetog rođendana...

Podijeli

” Luka, opali!” viknuo je zapovjednik 4. bojne Treće Gardijske brigade Ivica Arbanas svom mladom Luki Andrijaniću koji je, pažnjom sokola, kroz optiku topa gledao kretanje dva JNA-ova aviona. Opalio je i oba su palaLuka se nasmiješio. Suborci su skakali od sreće i tapšali ga po leđima. Dva dana nakon toga, Andrijanić je srušio još dva neprijateljska aviona…
Prije točno 30 godina, 24. kolovoza 1991., u Vukovaru je hrvatski Branitelj Luka Andrijanić oborio prve zrakoplove JNA u Domovinskom ratu.
Slijedeći upute zapovjednika obrane grada Vukovara Ivice Arbanasa, tog 24. kolovoza Luka i njegova posada na protuzrakoplovnom topu odlaze na poziciju prema silosu Đergaj, iščekujući napad neprijateljskog zrakoplovstva.
Kada su se zrakoplovi pojavili, u tom trenu Ivica Arbanas izdaje zapovijed a Luka puca. Jedan zrakoplov G-4 počeo je ponirati prema Marincima a drugi se zadimio i u niskom letu krenuo prema Srbiji. Branitelji su vidjeli kako se između Bršadina i Marinaca diže crna gljiva dima.

Luka je srušio prva dva zrakoplova JNA u Domovinskom ratu. Isto je ponovio i dva dana kasnije kada je srušio još jedan G-4 te MiG-21.
Luka je, nažalost, poginuo 20. rujna kada je postavljao mine tri dana prije svog dvadesetog rođendana.
Postavljao mine jer minera (inžinjeraca) nije bilo
Luka je nastradao tijekom postavljanja mina na cestu kojom se očekivao dolazak tenkova. To su trebali raditi mineri, ali nisu se pojavljivali. Samo su donijeli mine i rekli da će doći kada budu imali vremena. Luka nije imao mira i rekao je da ih ide sam postaviti jer je vidio u JNA kako se to radi. Tijekom postavljanja mine, počinje minobacački napad. Silina udara Luku je iznenadila i samo jedan trzaj rukom, mala neopreznost prema mini koju je postavljao koštala ga je života. Poginuo je tri dana prije svog 20-tog rođendana.
T.H.

 

 


Podijeli