Podijeli

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, postoje ulice i trgovi najrazličitijih imena. O tome vodi brigu Skupština Grada Zagreba, odnosno Zakon o naseljima. Čak postoji i Fond ulica i trgova, u kojem možete pročitati tko je i koje godine predložio neko ime ulici ili trgu, a što do danas nije realizirano…

Dakle, Zagreb nema ni jednu ulicu ili trg koja bi nosila ime: kardinal Franjo Kuharić, papa Ivan Pavao II, bl. i kardinal Alojzije Stepinac, Žrtve komunizma, II. gardijska brigada „Gromovi“, 204. vukovarska brigada, 8. listopada 1991.-Dan neovisnosti, stožerni general Janko Bobetko, Raveno Čuvalo, prva civilna žrtva JNA u Zagrebu, stožerni general Zvonimir Červenko, Antun Gabrić, misionar-svećenik, Golootočke žrtve, Olga Hebrang, zrakoplovac Rudolf Perišin, stožerni general Petar Stipetić, dr. Ivan Šreter, dr. Marko Veselica, Branko Zebec…itd. i tako redom.

Sva ta, ali i druga imena koja zaslužuju da se po njima nazove neka ulica, trg ili park postoje u Fondu ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba, i to već godinama.

Prije će očito ulicu dobiti partizanka Anka Butorac, koju je 2014. predložila Documenta, nego netko od onih koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Muzička akademija i ostali protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću!…

Jadno je i žalosno što ulice u glavnom gradu, kao što je vidljivo, nemaju čak ni jedan kardinal Kuharić, ali ni papa Ivan Pavao II ili bl. Alojzije Stepinac! O zaslužnim generalima iz Domovinskoga rata da i ne govorimo.

A ako se po njima u Zagrebu ništa ne zove, onda po kome  sve ulice i trgovi, kulturne i ine ustanove,  nose imena?

Autor / Mladen Pavković


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest + sedamnaest =