Prije 42 godine za papu izabran sv. Ivan Pavao ll.

Podijeli

Kardinal Wojtyła bio je prvi Poljak koji je izabran za papu, a uzeo je ime Ivan Pavao II., prema svom nedavno preminulom prethodniku – Ivanu Pavlu I…

Dana 16. listopada 1978. godine u 18 sati i 18 minuta nadvio se nad slavnom Sikstinskom kapelom u Vatikanu bijeli dim kao znak da je izabran novi papa. Radilo se o Karolu Józefu Wojtyłi, prvom netalijanskom papi još od davne 1523. godine.

Wojtyła je bio prvi Poljak koji je izabran za papu, a uzeo je ime Ivan Pavao II., prema svom nedavno preminulom neposrednom prethodniku – Ivanu Pavlu I.

Zanimljivo je pogledati sastav Kardinalskog zbora koji je izabrao papu, sv. Ivana Pavla II., na današnji dan. Jedan od njih bio je hrvatski kardinal Franjo Šeper, koji je u to doba bio prefekt Kongregacije za nauk vjere. Kardinal Joseph Ratzinger također je bio tog dana u Sikstinskoj kapeli, kao tadašnji nadbiskup Münchena i Freisinga. Kardinalu Ratzingeru tada je bila 51 godina.

Na toj konklavi pravo glasa imalo je ukupno 111 kardinala. Od toga ih je čak 25 bilo iz Italije, a druga država po zastupljenosti bio je SAD – s devet kardinala. Treća je bila Francuska sa sedam, a zatim Brazil sa šest kardinala. S područja nekadašnje Jugoslavije bio je prisutan samo jedan kardinal – navedeni Hrvat Franjo Šeper. (laudato.tv)

L.K.


Podijeli