Priča iz Hrvatske dospjela među top 5 neistina o Europskoj uniji – evo o kojim se pričama radi…

U kolovozu su otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnom gospodarstvu odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije tisuće kuna...

Podijeli

Objašnjenje kako je Europska unija tražila da se zabrani sušenje rublja na užetu – tiramolu ili štriku – na pročeljima kuća, što su ljetos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Europska komisija, piše u nedjelju Večernji list…

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da EU zabranjuje nogomet, ona iz Austrije kako zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vijest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi dnevnik.

Bilo smiješno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. No među njima postoji i razlika – dok su strane priče rezultat (ne) namjernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službene razine, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U kolovozu su otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnom gospodarstvu odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije tisuće kuna. Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje rublja tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU te kako je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga nije bilo točno.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je diljem Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja da će ulaskom u Uniju biti zabranjeno kolinje ili pak sir i vrhnje služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, donosi Večernji list.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + 16 =