PREVRTLJIVO VRIJEME DONIJELO PROMETNI KOLAPS Blokiran niz ključnih pravaca, a Vakula najavljuje da uskoro slijedi i novo drastično pogoršanje

I na Jadranu u četvrtak stiže novo naoblačenje i kiša, u  petak i obilnija, praćena grmljavinom. Uz to će u petak zapuhati jak i olujan južni vjetar i jugo, zbog kojeg će vjerojatno biti visokih valova i plavljenja obala...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Izrazito prevrtljivo vrijeme na koje su proteklih nekoliko dana u više navrata upozoravali svi hrvatski vodeći meteorolozi u utorak je na nekim od ključnih prometnih pravaca donijelo ogromne probleme…

Prema informacijama Hrvatskog autokluba, već u poslijepodnevnim satima zbog orkanskih je udara vjetra bilo zatvoreno nekoliko dionica autocesta, a nešto poslije 23 sata HAK je javio o čitavom nizu blokiranih pravaca.

Tako su za sav promet zbog izuzetno snažnih naleta vjetra zatvorene sljedeće dionice:

– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27)

– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar)

– državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački

– Paški most

– most dr. Franja Tuđmana

– Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina) na brzoj cesti DC1Solin-Klis u oba smjera, DC1 Borje-Klapavice, autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica. Dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja.

Kolnici su, kako javlja HAK, mjestimice mokri i skliski, a mogući su i odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U prekidu su i brojne trajektne i katamaranske linije. Na riječkom okružju ne plove trajekti na linijama Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak te katamarani na liniji Rijeka- Lun(Tovarnele) -Rab. Na šibenskom okružjutrajektna linija Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luke Zlarin i Žirje. Na splitskom okružju u prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska i Split-Rogač te katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split – Vis, Split – Bol – Jelsa, Split-Hvar-Korčula. Na zadarskom okružju ne plovi brodska linija Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Vakulina prognoza

S najnovijom prognozom u utorak navečer oglasio se glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

– ‘Napokon sunce!’, komentirali su mnogi u nizinama unutrašnjosti, koji su mu se nadali prošlih čak šest dana, piše na početku Vakula.

– U srijedu će ga vidjeti diljem Hrvatske, posebice na Jadranu, gdje će još uglavnom prijepodne puhati jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, a po nekim nizinama unutrašnjosti će sunca i vedrine biti tek nakon jutarnje magle i niskih oblaka.

No, stabilizacija vremena bit će kratkotrajna. Već u četvrtak i petak bit će oblačnije, uz povremenu kišu, osobito u petak i obilniju, praćenu i grmljavinom, na Jadranu ponegdje možda i tučom. U unutrašnjosti će biti i snijega – u gorju sigurno, a vjerojatno i u nekim nizinama. Nevolje će stvarati i vjetar, ponajviše na Jadranu u petak, i to ne samo zbog jačine, nego i zbog nagle promjene smjera – od juga i južnog, do sjeverozapadnog i sjevernog, ponegdje uz obalu i bure, pa vlasnici plovila trebaju biti na velikom oprezu. Naravno, i biometeorološke će prilike biti iznimno nepovoljne!, upozorava Vakula.

– Od vikenda će biti ponovno stabilnije, a u sljedećem tjednu i osjetno toplije, osim u nekim nizinama s dugotrajnom maglom i niskim oblacima.

Detaljnije predviđanje

U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

– U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro još biti oblačno, ponegdje moguće i maglovito, a rano ujutro na krajnjem istoku može još pasti i koja kap kiše. Danju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Vjetar većinom slab, prijepodne još povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Bit će malo hladnije nego u utorak, uz jutarnju temperaturu od -3 do 1 °C, a dnevna većinom 3 ili 4 °C.

Nakon mjestimične jutarnje magle, često i mraza, u središnjoj će Hrvatskoj dan biti djelomice sunčan. Vjetar će većinom biti slab, a temperatura ujutro od -5 do -2 °C, danju od 3 do 5 °C.

Na sjevernom Jadranu u noći i ujutro probleme će još stvarati jaka, podno Velebita i olujna bura. No, postupno će slabjeti i okretati na sjeverozapadni vjetar. Na moru će biti većinom sunčano, dok će u gorju ujutro mjestimice biti magle, a danju prolazne naoblake. Najniža temperatura zraka u gorskim predjelima i unutrašnjosti Istre od -5 do -2 °C, na obali od 3 do 7 °C, a dnevna na moru od 7 do 11 °C, u gorju od 0 do 3 °C.

U noći i ujutro će i u Dalmaciji još biti jake, na udare i olujne bure, koja će slabjeti te u drugom dijelu dana okrenuti na sjeverozapadnjak. Bit će većinom sunčano, ponegdje uz prolaznu naoblaku i temperaturu na moru ujutro od 5 do 10 °C, danju od 11 do 14 °C, dok će u unutrašnjosti Dalmacije biti hladnije nego u utorak.

Podjednako i na jugu Hrvatske – većinom sunčano, ujutro uz jaku buru koja će postupno slabjeti, te najvišu temperaturu zraka od 12 do 15 °C.

U četvrtak će se ponovno posvuda naoblačiti. U unutrašnjosti će mjestimice biti kiše, a u mnogim predjelima i snijega. Obilnije oborine očekuju se u petak, ali u nizinama većinom u obliku kiše jer će temperatura uz južni vjetar ponovno porasti. Nakon petka vrijeme će se smiriti i bit će postupno toplije.

I na Jadranu u četvrtak stiže novo naoblačenje i kiša, u  petak i obilnija, praćena grmljavinom. Uz to će u petak zapuhati jak i olujan južni vjetar i jugo, zbog kojeg će vjerojatno biti visokih valova i plavljenja obala. Potkraj petka najprije na sjevernom dijelu vjetar će naglo okrenuti na sjeverozapadni, ponegdje jak i olujan, uz obalu i buru, pa imate li plovila u moru – u petak svakako ne njih pripazite. Od subote će vrijeme biti povoljnije uz podosta sunca, slabiji vjetar i porast temperature, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − pet =