PREVARA I SUBVERZIJA: Branitelji ogorčeni eksperimentalnim kurikulumom, traže sastanak s ministricom: U udžbenicima praktički nema Domovinskog rata, Hrvatskoj je ukradena povijest!

oto Emica Elveđi/Ilustracija/HANZA MEDIA
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prenosimo tekst sa portala Slobodne Dalmacije koja se refirirala na objavu Znanstvenog tima i Uredništva Braniteljkog portala o kurikulu povijesti Domovinskog rata…

Tekst SD u nastavku

-Tražit ćemo od ministra Tome Medveda da što prije u Ministarstvu hrvatskih branitelja organizira sastanak na koji će, uz pripadnike braniteljskih udruga, biti pozvani povjesničari, ali i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Više je nego žalosno da od jeseni eksperimentalna provedba kurikularne reforme kreće u 72 osnovne i srednje škole, da se tiskaju eksperimentalni udžbenici, a da mi ne znamo što će djeca u školama učiti o Domovinskom ratu. Ne znam zašto se izbjegavaju odgovori. Hrvatski branitelji su dio hrvatske povijesti, ministrica bi trebala sjesti s tim ljudima i objasniti što će u povijesnim udžbenicima pisati o njima.

Kazao nam je to Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, nakon što je dio braniteljske populacije ponovno izrazio nezadovoljstvo najnovijom inačicom kurikuluma povijesti.
Podsjetimo, nakon recenzija toga kurikuluma od strane HAZU-a, kada je dobio jedva prolaznu ocjenu, te nešto povoljnije recenzije bavarskog državnog ministarstva obrazovanja i kulture, znanosti i umjetnosti, članovi stručne radne skupine (SRS) doradili su kurikulum povijesti.
Međutim, Braniteljski portal, odnosno njihovo Uredništvo i Znanstveni tim, ovih je dana objavio analizu toga kurikuluma nazvavši ga, među ostalim, “protuhrvatskim”, “prevarom i subverzijom”, da je njime “Hrvatskoj ukradena povijest” i slično, a sve zbog toga jer, tvrde, u njemu praktički nema povijesti Domovinskog rata.

Točnije, zaključuju, obrambeni Domovinski rat u predmetu povijest u osnovnim školama spominje se jednom, a u srednjim školama izrijekom nijednom, smeta im što najviše referencija u bibliografiji imaju voditelj izrade Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije prof. dr. Neven Budak, član bivše stručne radne skupine za kurikulum povijesti, te voditeljica bivšega SRS-a Snježana Koren, kao i to što su korištene referencije nekih srpskih autora. Uz ostale zamjerke, pozivaju braniteljske udruge da žurno reagiraju.

Odgovor na te kritike zatražili smo u bivšem SRS-u te od ministrice Divjak, a njezino je Ministarstvo u ime svih poslalo sljedeći odgovor:

“Kurikulum povijesti u skladu je s Deklaracijom o Domovinskom ratu, prošao je stručnu i javnu raspravu te je recenziran od strane stručnjaka iz HAZU-a i Bavarskog državnog ministarstva obrazovanja i kulture, znanosti i umjetnosti. Svi dokumenti javno su dostupni na web-stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sukladno prijedlozima recenzenata, za sada su dorađeni kurikulumi za peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole koji idu u eksperimentalnu provedbu.”

Nismo dobili odgovor na pitanje ima li ministrica Divjak u planu sastanak i s predstavnicima braniteljskih udruga.

Podsjetimo, Divjak je lani generalima naglasila kako je neupitno da je temelj moderne hrvatske države Domovinski rat te da to treba i povijesno tako predstaviti. Kazala je da to nije bio građanski, nego pravedan obrambeni rat od nametnute agresije, oslobodilački, te će se ta činjenica učiti u hrvatskim školama.

Istaknimo i kako djeca u petom razredu osnovne škole te prvim razredima srednjih škola, koje od jeseni kreću u eksperimentalni program kurikularne reforme, u sklopu predmeta povijest još ne bi trebali učiti o Domovinskom ratu jer je on predviđen za završne razrede osnovne te srednjih škola (ovisno o programu), pa zato u kurikulumu povijesti još nema konkretnih detalja o mogućem načinu rada i obrade te teme.

Deset sati za ‘osmaše’

Prema dostupnoj najnovijoj, nelektoriranoj, inačici kurikuluma povijesti, tema Domovinskog rata postaje obveznom za osme razrede i neće se moći dogoditi da “iscuri” iz satnice kao što se dosad događalo.

U kurikulumu za 8. razred tako stoji da je jedna od nastavnih cjelina “Hrvatska nakon 1945.: socijalistička Jugoslavija, samostalnost i Domovinski rat”, a jedna od tema za dublju analizu je, među ostalim, nastanak i razvoj samostalne Hrvatske, Domovinski rat te demokratski procesi i uključivanje u europske i svjetske integracije. Iz bivšega SRS-a bilo je najavljeno kako će se, od 70 godišnjih sati nastave povijesti, o Domovinskom ratu učiti najmanje između osam do deset školskih sati.

Nacije, vjere, manjine…

U srednjoj školi kurikulum nastavu povijesti zamišlja tematskom, a u svim razredima, osim prvog razreda gimnazija, mora se voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti sadržaja iz hrvatske i svjetske povijesti (50:50 posto). Točno je da se u srednjoškolskom kurikulumu izrijekom ne spominje pojam Domovinski rat, ali se kao sadržaji iz moderne i suvremene hrvatske i europske povijesti koje je obvezno poučavati, bilo kao zasebne teme ili sastavni dio drugih tema, navode nacionalizam, nacije, nacionalne manjine; odnosi i suživot različitih etničkih, vjerskih i drugih zajednica; demokratski procesi i razvoj ljudskih prava, totalitarni režimi, holokaust te hrvatska država i društvo nakon 1990.

“Kako se može poučavati tema o hrvatskom društvu nakon 1990. a da se ne spominje Domovinski rat?” neslužbeno su nam rekli neki od stručnjaka za koje nema dvojbi da je i učenje o Domovinskom ratu u srednjim školama, upravo u sklopu te teme, obvezno.


Na znanje svima;Slobodna Dalmacija, RTL, N1, i svi ostali portali i mediji koji su prenijeli vijest koju je objavio braniteljski-portal.hr su sasvim pogrešno shvatili, da iza objave na Braniteljskom portalu ne stoji nikakav Đuro Glogoški,Deur, Klemm, i ostala svita, već isključivo i jedino Znanstvenici (Znanstveni tim Braniteljskog portala!) i Uredništvo koji zajedno, već preko godinu dana svojim objavama demantira ministricu MZO Blaženku Divljak i Premijera, koji se nisu smjeli odvažiti i nakon mnogo službenih dopisa i upita o kurikulu povijesti se nisu udostojili nikada odgovoriti Braniteljskom portalu na ISTINU.

Na znanje svima; Uredništvo Braniteljskog portala kao ni Znanstveni tim istog, nikada od nikakvih udruga i pojedinaca ništa nije tražio, osim jedino, saborskog zastupnika Mira Bulja, koji je na istu temu uputio službeni dopis Plenkoviću sa pitanjem o kurikulu iz povijesti Domovinskog rata, na koje je i dobio odgovor od  predsjednika Vlade Plenkovića u kojem zapravo ništa jasno nije rečeno niti obrazloženo o samoj kurikulnoj povijesti o Domovinskom ratu.

Raznim objavama po hrvatskim mainstream medijima želi se dezavuirati hrvatska javnost kao i veliki broj hrvatskih branitelja te u tekst Braniteljskog portala uplesti “šatoraše” tj branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj i na taj način izmanipulirati javnost o tom, da u kurikul povijesti o Domovinskom ratu netko traži, da se taj prosvjed stavi u povijest kurikula o Domovinskom ratu.

Znanstveni tim Braniteljskog portala i Uredništvo istog u potpunosti demantira ove napise i objave, kao i zjave pojedinaca o tim perfidnim pokušajima zavaravanja i manipuliranja hrvatske javnosti te svima poručujemo;

Naše traženje od ministrice MZO Blaženke Divjak i premijera Plenkovića kao i hrvatskog Sabora je isključiva ISTINA- SAMO I JEDINO O OBRAMBENOM DOMOVINSKOM RATU, te u potpunosti, jasno pojašnjenje srpskog, četničkog i jugokomunističkog JNA agresora na Hrvatsku, što MORA pisati u udžbenicima Hrvatske povijesti, a što vrlo jasno stoji u Deklaraciji o Domovinskom ratu koja se mora uvrstiti i u Hrvatski Ustav te sa tim napokon zaštititi ISTINU o obrambenom Domovinskom ratu i strašnim srbočetničkim i jugokomunističkim JNA zločinima, koje su počinili u stravičnoj agresiji na nenaoružan i goloruk Hrvatski narod. SVE OSTALO JE MANIPULACIJA!

Još samo jedna VAŽNA napomena; Svi redom hrvatski političari od prigode do prigode spominju Obrambeni Domovinski rat na način da ga nazivaju ” Temeljem hrvatske državnosti” a ničim Hrvatskom narodu nisu dali do znanja, da su isti na bilo kakav način zaštitili zakonima Hrvatske, već jedino Deklaracijom, koja nije obvezujuća i samim tim tvrdimo, obzirom da se u zadnje vrijeme u javnim istupima i govorima naših političara više ne spominje nikakav agresor na Hrvatsku, da se “Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima loše piše”.

Tko to hoda po hodnicima i uredima ministarstva hrvatskih branitelja i MZO, mi to ne znamo, a niti nas to ne zanima, jer u stvari o takvim kontaktima nikada nije izviještena hrvatska javnost, a posebice ne hrvatski branitelji. Stoga će Braniteljski portal i nadalje ustrajavati transparentno i jedino na ISTINI o obrambenom Domovinskom ratu bez ikakve politiziranosti, žuljalo to nekoga ili ne. A pre očito je da žulja mnoge!

Znanstveni tim i Uredništvo Braniteljskog portala

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

7 KOMENTARI

  1. Dobro da su na slici povijesne postrojbe, ljudi kojih se država odrekla, i sve što radimo, radimo samo srcem i ljubavlju prema Hrvatskoj, a jedini nedamo da se vojna povijest otme zaboravu i prenosimo je s generacije na generaciju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × jedan =