Presuda stigla pred Uskrs: Hrvatska od Miše Hrastova traži 2,46 mil. kuna kao odštetu poginulom Srbinu

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Veliki petak Mišo Hrastov dobio je “čestitku” hrvatske države u kojoj od njega traži iznos od 2,4 milijuna kuna kao “refundaciju” za isplatu štete koju je RH dodijelila odnosno isplatila članovima obitelji stradalih srpskih rezervista na Koranskom mostu…

Hrvatski branitelj Mišo Hrastov-foto-facebook

Država Hrvatska, pod prijetnjom tužbe, traži od hrvatskog branitelja Miše Hrastova da u roku tri mjeseca plati  2.464.695 kuna. Riječ je o samo jednom od desetak sudskih postupaka koji se vode protiv Hrastova…

Posljedica je to pravomoćne i ovršne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 18. ožujka 2019. godine prema kojoj je Republika Hrvatska dužna platiti Sanji Bižić iz Sombora u Srbiji, a na ime uzdržavanja koje je izgubila iza pok. Vase Bižića. Vaso Bižić je bio jedan od 13 pripadnika agresorske vojske koji su ubijeni na Koranskom mostu 21. rujna 1991. godine

Sud je Sanji Bižić dosudio odštetu od 308. 539 kuna, a uz zakonske kamate države Hrvatska je ovršena za iznos  2.464.695 kuna.  Ovrha je provedena 23. veljače 2021. godine.

Temeljem te presude Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu od Miše Hrastova koji je branio svoj grad od srpskog agresora traži da navedeni iznos plati u roku tri mjeseca u državni proračun RH. U protivnom će, navode, pokrenuti tužbu protiv njega.

Dokument presude koji je uručen Miši Hrastovu nešto malo prije najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

doc-presuda-Dokument presude koji je uručen Miši Hrastovu nešto malo prije najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

Iva Zlatić, odvjetnica Miše Hrastova  prije tri godine za Radio Mrežnicu je ispričala da se protiv Hrastova pokrenuto 13  postupaka naknadu štete

– U ovom trenutku vodi se 13 postupaka za naknadu štete protiv Miše Hrastova, a očekujemo još barem jedan.  Osnova tih regresnih zahtjeva je to što ga je Vrhovni sud proglasio krivim, kazala je Zlatić. 

Da Hrastov nije proglašen krivim, za što je već odslužio zatvorsku kaznu te je u prosincu 2016. godine pušten na slobodu, ne bi bilo moguće da država sredstva koje je isplatila obiteljima srpskih rezervista, od njega naplati.

Riječ je o vrtoglavim financijskim iznosima od kojih “boli glava”. Sve obitelji  oštećenih žive u Srbiji, a iznos koji je  isplaćen samo jednoj iznosi  više od 1,6 milijuna kuna, neki su dobili  832 tisuće kuna, neki 789 tisuća kuna i slično, a sve na teret hrvatskog državnog proračuna, dok s druge, agresorske strane ni jednom srpskom agresorskom vojniku nije naplaćena ni jedna kuna odštete za pobijene i likvidirane Hrvate.

Te 2017. godine spominjao se iznos oko 6,5 milijuna koje je Hrvatska dužna isplatiti obiteljima pripadnicima agresorke vojske koji su nastradali na Kornaskom mostu 1991. godine. U prijevodu, Republika Hrvatska isplatit će taj iznos obiteljima stradalih agresorskih vojnika kao naknadu štete za  pretrpljene duševne boli, izostanak uzdržavanja i slično, a onda od Hrastova tražiti da on taj iznos, kao hrvatski branitelj vrati Hrvatskoj.

Odvjetnica Zlatić napominje da se svi postupci vode na Općinskom sudu u Karlovcu, a postanu li i ostale presude pravomoćne  država će “sjesti” na sve što Mišo Hrastov ima kako bi se od njega naplatila.

Za sve hrvatske branitelje i  Karlovčane Mišo Hrastov je heroj, simbol otpora i borbe za grad koji je u rujnu 1991. godine bio izložen napadima srbočetničkih agresora koji su prijetili ulaskom u Karlovac.

“Nama je postupak našeg suborca Hrastova bio i ostat će herojski čin”, poručile su prošle godine braniteljske udruge na tihom prosvjedu na Koranskom mostu povodom najave komemoracije SNV-a za srpske agresorske vojnike stradale na tom mostu.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × jedan =