Preminuo prvi predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan

Politički se angažirao od samog početka stvaranja hrvatske države...

Podijeli

U subotu, 5. rujna 2020. preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

U 88. godini preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Tu je dužnost obnašao u prvim godinama hrvatske samostalnosti, od 1990. do 1992., koje su bile obilježene i ratnim vihorom. Za sobom je ostavio trag kao političar i intelektualac…

Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život – tu je rečenicu Žarko Domljan izgovorio 25. lipnja 1991. u Saboru nakon prihvaćanja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske.

Politički se angažirao od samog početka stvaranja hrvatske države. U proljeće 1990. izabran je za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a na prvim višestranačkim izborima izabran je kao saborski zastupnik. Bio je prvi predsjednik Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je “Božićni Ustav” 22. prosinca 1990, donosi HRT.

U sljedeća dva saziva bio je potpredsjednik Sabora, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Od 1991. bio je voditelj, a zatim i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika.

Trag je ostavio i na intelektualnoj sceni. Među ostalim, ostat će upamćen kao glavni urednik i pomoćnik direktora Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti te kao predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Znanstvene projekte vodio je u Institutu za povijest umjetnosti.

Sućut premijera Plenković obitelji Žarka Domljana

Premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana koji je umro u 87. godini, istaknuvši da je Domljan desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno pridonosio razvitku Hrvatske.

– S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti. Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena, značajno je pridonosio razvitku Hrvatske”, istaknuo je, među ostalim, premijer Plenković.

Dodao je kako je Žarko Domljan bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije. “Uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja”, dodao je predsjednik Vlade u izrazima sućuti  obitelji Domljan, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću,donosi HRT.-VIDEO

G.S.


Podijeli