Preminuo kardinal Angelo Sodano, državni tajnik Sv Stolice u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske i Slovenije. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. (1991. – 2006.)

Kardinal Angelo Sodano preminuo je 27. svibnja u večernjim satima u Rimu u 95. godini života. Kardinal Sodano, nekadašnji državni tajnik Svete Stolice (1991. – 2006.) i umirovljeni dekan Kardinalskog zbora je od 9. svibnja bio hospitaliziran zbog upale pluća u Columbus Hospital-Gemelli nakon što je bio pozitivan na covid-19...

Papa Franjo i kardinal Angelo Sodano -vaticannews
Podijeli

Preminuo kardinal Sodano. Papa Franjo u brzojavu sućuti: Uzoran i drag čovjek Crkve
U brzojavu sućuti povodom preminuća kardinala Angela Sodana, Papa se prisjetio njegove dugogodišnje službe Svetoj Stolici. Bio je pastir koji je predano i disciplinirano živio svoje poslanje, poručio je…

Kardinal Angelo Sodano

 U Rimu u dobi od 94 godine svoj zemaljski hod završio kardinal Angelo Sodano, državni tajnik Sv Stolice u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske i Slovenije. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. (1991. – 2006.) te dekan emeritus Kardinalskog zbora (2005. – 2019.).

Kardinal Angelo Sodano preminuo je 27. svibnja u večernjim satima u Rimu u 95. godini života. Kardinal Sodano, nekadašnji državni tajnik Svete Stolice (1991. – 2006.) i umirovljeni dekan Kardinalskog zbora je od 9. svibnja bio hospitaliziran zbog upale pluća u Columbus Hospital-Gemelli nakon što je bio pozitivan na covid-19.

Papa Franjo i kardinal Angelo Sodano -vaticannews

U brzojavu sućuti, papa Franjo je među ostalim kazao kako je sam primio mnogo od kardinalovih darova uma i srca, napise dok je obavljao službu dekana Kardinalskog zbora.

Zahvalnost za cijenjenog čovjeka Crkve

Smrt kardinala Angela Sodana budi u mojoj duši osjećaj zahvalnosti Gospodinu za dar ovog cijenjenog čovjeka Crkve, koji je velikodušno živio svoje svećeništvo, istaknuo je u osobnoj poruci Papa, prisjetivši i važne odgovornosti koje je kardinal Sodano imao unutar vatikanske diplomacije, gdje je među ostalim vršio „delikatnu“ službu državnog tajnika. Isto tako, revno je promicao dijalog i pomirenje u nuncijaturama u Quitu, Ekvadoru, Urugvaju i Čileu.

Želja da posvuda širi kvasac evanđelja

U Rimskoj je kuriji, nastavio je Papa, svoje poslanje obavljao s uzornom predanošću. Na svakoj se službi pokazao kao crkveno discipliniran čovjek, drag pastir, animiran željom da posvuda širi kvasac evanđelja.

Brzojav, koji je upućen kardinalovoj sestri, Mariji Sodano, Papa završava molitvom za pokojnika te izrazom blizine obitelji i zajednici u mjestu Isola d’Asti, gdje je kardinal Sodano započeo svoju službu. Uputio je posebnu zahvalnost i sestrama Santa Marte i svima koji su mu s ljubavlju pomagali.

Biografija kardinala Sodana

Kardinal Angelo Sodano obnašao je dužnost državnog tajnika Svete Stolice od 1991. do 2006. za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Dekan Kardinalskog zbora bio je od 2005. do 2019. godine.

Rođen je 23. studenoga 1927. kao drugo od šestero djece u obitelji u mjestu Isola d’Asti. Za svećenika je zaređen 1950., a od 1959. bio je u diplomatskoj službi Svete Stolice. Nadbiskupom ga je imenovao papa Pavao VI. 1977. kada je i imenovan nuncijem u Čileu. Državnim tajnikom postao je na svetkovinu sv. Petra i Pavla 1991. godine, dan nakon što je uvršten u Kardinalski zbor. Na toj službi ostao je do 2006. kada ga je naslijedio kardinal Tarcisio Bertone.

Sa smrću kardinala Sodana Kardinalski zbor ima 208 članova od kojih je 117 s pravom sudjelovanja na konklavama…

L.K. /vaticannews


Podijeli