Hrvatski političar, filozof i publicist: Preminuo Anto Kovačević

Bio je zaražen koronom...

Podijeli

U 69. godini života preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist dr. Anto Kovačević. Iz obiteljskog kruga nam je potvrđeno da je bio zaražen koronavirusom koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme…

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 21. ožujka 1952. godine. Studirao je filozofiju u Beču i bio stipendist austrijske vlade, a filozofiju je doktorirao na Sveučilištu u Beču.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ.

U zatvoru je bio šest godina

Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na 24. lipnja 1982. i određeno mu je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Nakon izlaska iz zatvora, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, zaposlio se na Sveučilištu u Ljubljani gdje je predavao  na Univerzi Boris Kidrič.  Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

Za vrijeme svog saborskog mandata ostao je upamćen po sukobu s tadašnjom zastupnicom HNS-a Vesnom Pusić. Kovačević je tada Pusić rekao:

“Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

Dr. Kovačević je autor knjiga “Ispravak netočnog navoda: saborski govori 1999.-2001.” i  “Posavski koridor smrti, a veliki odjek u javnosti imala je njegova knjiga “Čovjek i njegova sjena” u kojoj je Kovačević sa Željkom Kekićem, čovjekom koji ga je kao tajni agent UDBA-e uhodio za vrijeme komunističkog režima, piše o progonu političkih protivnika komunističkog režima i potrebi lustracije u Hrvatskoj.

D.K.


Podijeli