Preminuo bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Weber…Nositi hrvatski grb, to je nešto posebno (VIDEO)

"Stranac je uvijek stranac. Iako sam imao belgijsku putovnicu, moje srce uvijek je kucalo samo za Hrvatsku. Nikada me nisu priznavali za Belgijca. Dao sam belgijskoj reprezentaciji koliko sam mogao. Čak više od toga, jer sam ponekad igrao i ozlijeđen. Ali nije to ona draž kao kada sam nosio hrvatski grb. To je nešto posebno...

Foto: Getty Images/Guliver Image
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Weber preminuo je u 52. godini u Slavonskom Brodu nakon duge i teške bolesti.

Weber je upisao tri nastupa za hrvatsku reprezentaciju na turneji u Australiji 1992. godine postigavši jedan pogodak. Hrvatska je odigrala tri utakmica protiv Australije upisavši dva poraza (1-3, 0-1) i jedan remi (0-0), a upravo je Weber postigao naš jedini gol u te tri utakmice.

Kasnije više nije dobio poziv za dres ‘vatrenih’, pa je prihvatio poziv Belgije jer je tamo igrao. Za Belgiju je debitirao 1994. godine protiv Zambije i u pobjedi 9-0 zabio je čak pet golova. U dresu belgijske reprezentacije je nastupio na svjetskom prvenstvu u SAD 1994. godine.

Karijeru je počeo u Borcu iz Podvinja, a potom je igrao za slavonskobrodski BSK-a, današnju Marsoniju. Potom je preselio u prešao u splitski Hajduk, s kojim je osvojio jugoslavenski Kup, da bi do 1988. nastupao za vinkovački Dinamo, današnju Cibaliju.

Tada se zaputio u Belgiju te ostavio iznimno dubok trag u dresovima Cercle Bruggea i Anderlechta te je čak tri puta zaredom bio najbolji strijelac prve lige.

“Stranac je uvijek stranac. Iako sam imao belgijsku putovnicu, moje srce uvijek je kucalo samo za Hrvatsku. Nikada me nisu priznavali za Belgijca. Dao sam belgijskoj reprezentaciji koliko sam mogao. Čak više od toga, jer sam ponekad igrao i ozlijeđen. Ali nije to ona draž kao kada sam nosio hrvatski grb. To je nešto posebno. Imao sam čast biti dio hrvatske nogometne nacionalne povijesti. A to je ostvarenje mojih životnih i sportskih snova”, govorio je Weber. B.P./H

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •