Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana!

Objavila je autobiografiju „Moj život s Francekom“...

foto-screenshot
Podijeli

U 97. godini u Zagrebu je u 97. godini preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, potvrdila je u četvrtak njezina obitelj .

Ankica Tuđman rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kći Nevenka.

“Crkveno ozakonjenje braka Ankice i Franje Tuđmana, bez vanjske pompe… Vjenčanje, tj. obnova privole, obavljena je kod kardinala Kuharića 30. siječnja 1997. u nazočnosti Tuđmanova sina Stjepana i njegove supruge Snježane”, zapisano je u knjizi ‘Franjo Kuharić: Kardinal i vlast’ autora Miroslava Akmadže.

Kao prva dama Hrvatske, kad je dr. Franjo Tuđman postao prvi hrvatski predsjednik, vodila je Humanitarnu zakladu ”Za djecu Hrvatske”.

Objavila je autobiografiju „Moj život s Francekom“.

Ta knjiga, nastala sedam godina nakon Tuđmanove smrti, zapravo je bila njezin odgovor na tzv. proces detuđmanizacije, koju je najustrajnije provodio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a koji je završio haaškim oslobađanjem generala Gotovine i Markača.

Posljednji veliki intervju s Ankicom Tuđman pročitajte -OVDJE

Počivala u miru Božjem.

 


Podijeli