Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Preko tisuću ljudi po kišnom vremenu, sudjelovalo je u petak u spomen-pohodu na Jazovku, u organizaciji Hrvatskog obrednog zdruga (HOZ) Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, na jamu Jazovku gdje su prije 29 godina pronađene kosti mnogih žrtava s kraja Drugoga svjetskog rata koje su, kako je upozoreno, likvidirali komunisti bez ikakva suđenja.

Jazovka, 22.6.2018 – 28. spomen pohod na Jazovku u organizaciji Hrvatskoga obrednog zdruga (HOZ)

Hodočasnici, među kojima su bili predstavnici Rimokatoličke, Grkokatoličke i Hrvatske pravoslavne crkve, te saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, okupili su se u Sošicama i krenuli na križni put do jame Jazovke pred kojom je svetu misu zadušnicu za žrtve služio biskup križevačke eparhije mons. Nikola Kekić u koncelebraciji s vojnim biskupom u miru mons. Jurajem Jezerincem te još nekoliko svećenika.

Jazovka, 22.6.2018 – 28. spomen pohod na Jazovku u organizaciji Hrvatskoga obrednog zdruga (HOZ) Jazovka

Izaslanik  predsjednice, prof. dr. sc. Andrija Hebrang pozdravio je sve hodočasnike i odao počast brojnim hrvatskim žrtvama jame Jazovke, te istaknuo da je briga o prošlosti osobina onih političara koji su prerasli u državnike jer, smatra, jedino istina o svojoj prošlosti kreira sadašnjost i budućnost.

Jazovka, 22.6.2018 – 28. spomen pohod na Jazovku u organizaciji Hrvatskoga obrednog zdruga (HOZ)

Utvrđeni lokaliteti brojnih skrivenih grobišta – 940 u Hrvatskoj i više od 300 u Sloveniji

“U Hrvatskoj je još 940 utvrđenih lokaliteta skrivenih grobišta, više od 300 u Sloveniji, a o BiH da i ne govorimo, tragedija je naša generacije da od svih žrtava nismo iskopali ni jedan posto žrtava, a bez njihova dostojanstvenoga pokopa nema sretne hrvatske budućnosti,” rekao je prof. dr. sc. Hebrang.

Jazovka, 22.6.2018 – 28. spomen pohod na Jazovku u organizaciji Hrvatskoga obrednog zdruga (HOZ)

Istaknuo je da “iz zemlje treba odmah i sada iskopati istinu o Hrvatskoj da kao narod ne bismo tapkali u mjestu još desetljećima”, te upozorio da će taj proces “sudeći po tempu kojim se grobišta otkopavaju trajati još par stoljeća”.

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × jedan =