Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Novi lijek Arthryl za liječenje osteoartritisa koljena i smjernice za liječenje te bolesti predstavljeni su u ponedjeljak na stručnom predavanju u Zagrebu, u nazočnosti vodećih stručnjaka koji se bave liječenjem osteoartritisa.

Lijek sadrži patentirani kristalizirani glukozaminsulfat, a klinička su ispitivanja pokazala da olakšavanje simptoma, posebice kronične boli, obično nastupa nakon dva do tri tjedna neprekidnog liječenja. Do sada je glukozamin u Hrvatskoj bio dostupan jedino kao dodatak prehrani.

“Klinička istraživanja pokazuju kako jedino kristalizirani glukozaminsulfat, zbog svoje stabilizirane formule, pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa te je stoga i registriran kao lijek, smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba, te značajno usporava progresiju bolesti i na kraju smanjuje potrebu za operacijom zbog promjena u zglobovima“,  istaknuo je Marco Paoloni s Katedre za anatomiju i histologiju te medicinsku forenziku i ortopediju Sveučilišta Sapienza u Rimu, na stručnom skupu “Terapijske smjernice za osteoartritis – koja je uloga glukozamina?”.

Osteoartritis je izuzetno česta bolest koja se javlja uglavnom kod starijih, ali se može pojaviti i kod mlađih osoba. Radi se o najčešćem obliku artritisa koji je i glavni uzrok invaliditeta u svijetu.

Najčešće zahvaća koljena, potom kukove, šake i kralježnicu. Bol je glavna klinička manifestacija koja uzrokuje ograničenja u kretanju oboljelih, a time i svakodnevnih fizičkih aktivnosti, zbog čega nepovoljno utječe na kvalitetu života, izazivajući socijalna i ekonomska opterećenja bolesnika.

Ciljevi liječenja su smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom je postizanje dugotrajnog perioda bez progresije bolesti.

“Nacionalne i međunarodne smjernice za liječenje osteoartritisa osim nefarmakoloških mjera uključuju lijekove koji primarno djeluju simtomatski, ne mijenjajući tijek bolesti. Međutim, recentne smjernice Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa uključuju simptomatske sporodjelujuće lijekove koji bi moguće usporili progresiju ove prevalentske bolesti, a među tim lijekovima je patentirani kristalizirani glukozamin sulfat, koji je sada dostupan na Hrvatskom tržištu”,  kazala je Dubravka Bobek.

Procjenjuje se da će osetoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. godine biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

Lijek Arthryl, proizvođača Mylana, dostupan je u svim ljekarnama bez recepta.

Autor Hina


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •