Predstavljamo jako dirljivu pjesmu koju je Stefan Kenigskneht napisao u logoru Sremska Mitrovica, a posvećena je sinu Vladimiru…

Pjesma je nastala na današnji dan, 20. ožujka 1992...Pjesma je napisana na unutrašnjoj bijeloj stranici omota cigareta Best u logoru Sremska Mitrovica. Otac i sin Kenigskneht u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica proveli su 125 dana, od 18. 11. 1991. do 27. 3. 1992...

Foto/facebook
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Tekst pjesme glasi: „IME TVOJ NEK´ ZAVLADA POLJIMA / NAŠIM // I RADOST ŽIVOTA PONOVO NEKA /POTEČE // A SRCE NEK KAŽE ŠTO REĆI SE / PLAŠIM / /SLOBODNOM ĆE BITI SVA DJECA / SREĆE”. Pjesma je napisana na unutrašnjoj bijeloj stranici omota cigareta Best u logoru Sremska Mitrovica. Otac i sin Kenigskneht u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica proveli su 125 dana, od 18. 11. 1991. do 27. 3. 1992.
Tijekom Domovinskog rata srbijanske su strukture 1991. godine uspostavile jedinstven sustav logora koji je djelovao na području tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), na okupiranim područjima Hrvatske i u Bosni i Hercegovini. Dokaz tom planiranom i organiziranom osnivanju logora su istovremeno osnivanje logora, od kojih je većina uspostavljena u kolovozu 1991., zatim odvođenje zatočenika iz Hrvatske u logore na područja drugih država, premještanje zatočenika iz logora jedne države u logore u drugim državama te činjenica da je logore osnivala i njima upravljala JNA kojoj su se na okupiranim područjima pridružile i paravojne formacije.
Foto/facebook

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske (Podaci o ljudskim gubicima, 2011.), iz 64 evidentirana logora i zatvora (Glina, Knin, Stara Gradiška, Borovo Selo, Benkovac, Bučje, Dalj, Bileća, Manjača, Trebinje, Morinj, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovica, Šid, Stajićevo i drugi) razmijenjeno je i oslobođeno 7.666 zatočenika iz Republike Hrvatske.

G..Š.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 1 =