Predsjednik Vlade Plenković ljutito kaže: Nikome neću dopustiti da mojoj Vladi lijepi etikete korupcije…

PREDSTAVLJANJE NOVIH MINISTARA...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Andrej Plenković je zasigurno ljut što su se u njegovoj Vladi izredali mnogi ministri za koje je u javnosti otkriveno podosta nečasnih radnji, na koje njegovi ministri, koje je upravo on birao, nisu imali prave odgovore te je isti bio primoran ih smijeniti. Niti jedna vlada na svijetu se ne odriče svojih ministara koji su sposobni, odani i pošteni, ali i stručni i donose boljitak svojoj državi i narodu kojemu su prisegnuli da će časno izvršavati sve zadane im dužnosti. Međutim, ovih dana svjedočimo promjenama pet ministara iz Vlade Andreja Plenkovića, koji zasigurno nisu smijenjeni zato što su bili iznimni i izvrsni već upravo suprotno. Zapravo bi se zbog otkrivenih, navodno nečasnih radnji s nekima možda već trebale baviti hrvatske institucije, koje trebaju napokon početi raditi svoj posao, pa da ti isti ministri pred sudom pokažu svoje poštenje i nevinost i napokon demantiraju sve što se u javnosti iznosilo i nastave dalje obnašati dužnosti koje im je povjerio sam Andrej Plenković, koji danas ovako govori, a upravo je smijenio pet ministara. Pravna smo država, zar ne!?

-Predsjednik Vlade Andrej Plenković, valjda ponukan raznim otkrivenim, navodno nečasnim aferama koje drmaju Vladu koju on vodi i koja ga je natjerala da smijeni neke ministre, izjavio je u petak na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gdje uoči izvanredne sjednice parlamenta predstavlja kandidate za nove ministre, kako nikada nikome neće dopustiti da njegovoj Vladi lijepi etikete koje imaju veze s korupcijom…A prije samo nekoliko dana je smijenio pet ministara.Pravna smo država, zar ne!?

Plenković je pred odborom predstavio Ivana Malenicu kao novog ministra uprave, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kao potpredsjednika Vlade za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava te ministra financija Zdravka Marića kao potpredsjednika za gospodarstvo.

U kratkom predstavljanju premijer je kazao da Božinović predano radi svoj posao u Ministarstvu, te je uvjeren da će kvalitetno i uspješno kao potpredsjednik voditi tu koordinaciju, budući da je jedan od naših strateških prioriteta ulazak u schengenski prostor. Marić, pak, postaje potpredsjednik jer je među prioritetima Vlade i uvođenje eura, a Plenković je istaknuo da će s obzirom na iskustvo i postignuća, imati još važniju ulogu u koordiniranju niza resora, posebno gospodarstva.

Za Malenicu je kazao da predstavlja osvježenje, pravnik je, bavi se javnom upravom, angažiran je i na lokalnoj razini, a ima iskustvo i na nacionalnoj razini. Također razumije problematiku u javnoj upravi, bilo da je riječ o decentralizaciji uprave, depolitizaciji, donošenju zakona ili digitalizaciji, kaže Plenković.

Grbin: Ne bi raspravljali o novim ministrima da se nisu dogodile afere

SDP-ov Peđa Grbin od premijera je tražio objašnjenje zašto se Odbor uopće sastao i zašto su Lovro Kuščević i Tomislav Tolušić otišli iz Vlade i podsjetio na njihove afere.

“Danas ne bismo raspravljali o Malenici da se nisu dogodile afere, da Kuščević godinama nije mešetario nekretninama i zemljištem, sustavno kršio zakon, zloupotrebljavao pozicije na kojima se nalazi, a sve kako bi sebi i bliskim osobama priskrbio imovinsku korist. Ni Marić ne bi bio predmet rasprave da Tolušić  nije pokazao poseban afinitet za prikupljanje nekretnina ispod cijene“, kazao je Grbin.

Plenković mu je uzvratio da oni nisu sud. “Za razliku od vas iz oporbe, ja nikada neću reći da je netko kriv. Znam što je kategorija presumpcije nevinosti. Nikada, ni u jednom trenutku, nikome neću dopustiti da lijepi mojoj Vladi etikete koje imaju veze s korupcijom. Možete me mrziti, kao neki od vas koji ovdje sjede, no, nikada neću dozvoliti da mi lijepite ove etikete”, rekao je Plenković…Pravna smo država, zar ne!?

Grbin je odgovorio da mu ne lijepi on etikete korupcije. “Epitet korupcije zalijepili su vam Kuščević, Tolušić, Žalac i Marić. Mi bismo se voljeli s vama nadmetati programima, no s HDZ-om je to nemoguće, s Vladom HDZ-a korupcija uvijek dolazi u prvi plan”, poručio je SDP-ovac.

Na to mu je Plenković ponovno uzvratio da mu nikada neće dopustiti da im lijepi etikete korupcije, te da će “odluke o pojedinim slučajevima donijeti netko drugi, ni vi niti ja, a ja donosim političke odluke i iza njih stojim i za njih odgovaram”.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × jedan =