Predsjednik Trump kandidirao je za sutkinju Vrhovnog suda praktičnu katolkinju, majku sedmero djece i protivnicu pobačaja

Sutkinja Amy Coney Barret, praktična katolkinja, žestoka protivnica pobačaja i majka sedmero djece od kojih je dvoje usvojeno (s Haitija) dok jedno od njih ima Downov sindrom, predstavljena je u Bijeloj kući u Washingtonu...

Podijeli

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump službeno je u subotu 26. rujna predstavio sutkinju Amy Coney Barrett (48) kao svoju kandidatkinju za popunu upražnjenog mjesta u Vrhovnom sudu, nakon nedavne smrti liberalne sutkinje i zagovornice pobačaja Ruth Bader Ginsburg, prenosi američka Catholic News Agency (CNA)…

Sutkinja Amy Coney Barret, praktična katolkinja, žestoka protivnica pobačaja i majka sedmero djece od kojih je dvoje usvojeno (s Haitija) dok jedno od njih ima Downov sindrom, predstavljena je u Bijeloj kući u Washingtonu. Ovakve nominacije predsjednik Trump smatra jednim od najvažnijih dužnosti njega kao predsjednika.

“Ovo mi je treća takva nominacija, zaista sam ponosan na ovaj trenutak”, izjavio je predsjednik Trump. Njegova prijašnja dva izbora za suce Vrhovnog suda bili su konzervativni suci Neil Gorsuch (2017.) i Brett Kavanaugh (2018.).

Amy Coney Barrett: Duboko sam počašćena nominacijom, radit ću na afirmaciji ove funkcije

Američki šef države istaknuo je da mu je “posebna čast nominirati na ovo važno mjesto jednu od najbriljantnijih i najnadarenijih pravnica u Sjedinjenim Državama”.
“Riječ je o ženi iznimnih postignuća, visokog intelekta i nepopustljive odanosti američkom ustavu koja je posve kvalificirana za službu na najvišem sudu u državi”, istaknuo je predsjednik Trump.

Govoreći nakon predsjednika SAD-a, Amy Coney Barrett kazala je da je “duboko počašćena ovom nominacijom” te da na nju gleda kao na veliku prigodu za afirmaciju ove funkcije.
“Obećavam da ću odgovorno izvršavati svoje dužnosti na Vrhovnom sudu, najbolje što mogu”, izjavila je sutkinja Coney Barrett na svečanom predstavljanju u Bijeloj kući gdje su joj se pridružili članovi njezine obitelji, kao i kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame.

Sutkinja Coney Barret trenutno radi na američkom Prizivnom sudu, gdje je zaposlena od 2017. godine. Rođena je u New Orleansu kao najstarije od sedmero djece. Diplomirala je na Rhodes Collegeu prije negoli je dobila punu stipendiju za studij prava na Sveučilištu Notre Dame gdje je diplomirala u roku kao najbolja studentica, a kasnije je na istome radila kao profesorica 15 godina. Na početku karijere stjecala je praksu kod čuvenog konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalie.

Predstavnici republikanaca najavili su da će ubrzo krenuti u zakazivanje ročišta za potvrdu nominacije sutkinje Coney Barett pred Pravosudnim odborom američkog Senata. Naime, čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell prije nekoliko dana izjavio je da će Senat o ovoj nominaciji glasovati do kraja 2020. godine, ali nije precizirao hoće li glasovanje biti prije ili nakon američkih predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati 3. studenoga 2020.

Znakovito je da je liberalna sutkinja Ruth Bader Ginsburg, koja je u 87. godini života umrla od raka gušterače, saznavši za svoju neizlječivu bolest, molila da se njezin nasljednik izabere tek nakon što se održe predsjednički izbori.

Dominacija konzervativnih u odnosu na liberalne suce u američkom Vrhovnom sudu

Sutkinja Coney Barett još kao sutkinja Prizivnog suda, uz protivljenje pravu na pobačaj, kritizirala je reformu sustava zdravstvene zaštite, kolokvijalno nazvanu Obamacare, koju je donio bivši predsjednik Barack Obama.

Podsjetimo, suci Vrhovnog suda u SAD-u imaju “doživotni mandat”, primjera radi, samo je jedan sudac Vrhovnog suda dosad opozvan, i to davne 1805. godine. Dakle, ovim imenovanjem konzervativci odnosno republikanci bi imali stabilnu većinu u narednim desetljećima, značajnu dominaciju. Naime, odnos snaga u Vrhovnom sudu bio bi 6-3 u korist konzervativnih sudaca nasuprot liberalnih. Naime, i predsjednik Vrhovnog suda John G. Roberts je konzervativac, izvještava američka Catholic News Agency (CNA).

twitter

L.K.


Podijeli