Predsjednik Milanović s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja: Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u Europsku uniju

„Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je predsjednik Milanović...

Predsjednik RH Milanović sa predstavnicima braniteljskih udruga-Foto-Ured predsjednika
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Kako je i najavljeno, danas je Predsjednik Milanović primio predstavnike braniteljskih udruga na radni sastanak za koji su sudionici sastanka za Braniteljski portal rekli da je bio jako konstruktivan i u dobrom raspoloženju te u vjeri da Milanović želi pomoći u svim segmentima problematike koja tišti hrvatske branitelje, logoraše te obitelji koje i nakon trideset godina još uvijek traže svoje najmilije, jer sa druge, one agresorske, srpske strane, nema neke ozbiljne, državničke i političke volje da se napokon riješe sva goruća pitanja te da Srbija tek nakon ispunjenih obveznih i gorućih pitanja koje su predstavnici udruga branitelja iznijeli predsjedniku, može početi stvarati uvjete za ulazak u EU…

Objava Ureda predsjednika u cijelosti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. U ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske na sastanku s predsjednikom Milanović sudjelovao je Zoran Maras, a ispred Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi bili su Željko Dragašević i Ilija Vučemilović Šimunović…

Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na Republiku Hrvatske te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. Predstavnici braniteljskih udruga stava su kako se ta pitanja mogu riješiti jedino uz angažman najviših državnih institucija, dakle Predsjednika Republike, Vlade RH i Hrvatskog sabora, te su zbog toga zatražili i pomoć predsjednika Milanovića.

Predsjednik Milanović i predstavnici braniteljskih udruga u cijelosti su se pri tome složili kako je najvažnije riješiti sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to prije svega pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu Predsjednika Republike Hrvatske koji smatra kako Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

„Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je predsjednik Milanović.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.

Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu koji je već ranije predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja. „Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima“, rekao je Predsjednik Republike.

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izvijestio je Ured predsjednika.

M.M. Viribus Unitis /Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − deset =