Predsjednica odala počast hrvatskim žrtvama ubijenim nakon 2. Svjetskog rata

Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene...

Foto/Ured predsjednice
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odala je počast hrvatskim žrtvama komunističkog režima ubijenim nakon završetka Drugog svjetskog rata, kod Spomen obilježja i grobnice pored Crkve muke Isusove u Macelju, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

“Svaka žrtva zločina ima pravo na grob i javni spomen. To pravo četiri i pol desetljeća nisu imale hrvatske žrtve ubijene nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime”, poručila je tom prilikom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u čijoj je pratnji bio ministar državne imovine Goran Marić koji će u subotu biti njezin izaslanik na komemoraciji na Bleiburškom polju.

“Nakon uspostave hrvatske države slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen-mjesta. Zahvalni smo austrijskim i slovenskim vlastima što svake godine omogućuju dolazak brojnim hodočasnicima”, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako je ove godine na Macelj došla kako bi iskazala počast tamošnjim žrtvama jer je to jedno od rijetkih grobišta u Hrvatskoj koje je istraženo i ima dostojno spomen-obilježje, stoji u priopćenju.

“Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene. Ne kako bismo se vraćali u prošlost, nego kako bismo utvrdili punu istinu, koja će zacijeliti rane i omogućiti da svi zajedno okrenemo pogled u budućnost”, zaključila je predsjednica i objavila kako tim činom “odaje počast i svim ostalim Hrvatima pokopanim diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata”.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

7 KOMENTARI

  1. Od koga su ubijene te žrtve? Koje znakovlje su nosile ubojice? Kakvo znakovlje su nosili koljači s ovčare, sajmišta, knina….? Kakvo znakovlje nosaju političke stranke, udruge i paraziti u 21.stiljeću po kumrovcu, sisku, zagrebu?

  2. Svi građani RH-a koji poštuju žrtvu branitelja u Domovinskom ratu bi trebali jedan puta godišnje obići sva stratišta nastala nakon WW2 jer da smo i mi izgubili rat poput vojske NDH-a isto bi skončali u nekim a možda i istim jamama. Kako smo mi željeli samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu tako su i naši očevi i djedovi željeli isto. Nikada me nitko neće uvjeriti u suprotno,nažalost zahvaljujući snažnoj vojsci takozvani saveznika izgubili su rat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × četiri =