Predsjednica na Molitvenom doručku kod biskupa Košića govorila o važnosti djelovanja političara prema kršćanskim i općeljudskim načelima

“Ovo mi je zapravo prvi Molitveni doručak u Hrvatskoj, a sudjelovala sam u Sjedinjenim Američkim Državama, na mnogim molitvenim doručcima”...

foto-fah
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Tradicionalni „Molitveni doručak“ u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve, održan je u srijedu 6. veljače u Dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola povodom devete obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije, a na njemu sudjelovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je održala predavanje na temu „Žena u politici i Crkvi“…

foto-fah

I ove godine okupio je stotinjak osoba iz vjerskog, kulturnog, gospodarskog i političkog života, predstavnici županija, gradova i općina s područja Biskupije.

Obraćajući se okupljenima predsjednica je istaknula kako joj je ovo prvi „Molitveni doručak u Hrvatskoj“, a u svom izlaganju oslonila se na vlastito iskustvo i osvrnula na ulogu žene u politici i Crkvi budući da joj je osobno vjera važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas. Grabar-Kitarović je progovorila i o važnosti djelovanja političara prema načelima koja su ne samo kršćanska nego i općeljudska: poštenje, moralnost, pravednost, miroljubivost, briga o ljudima te poručila kako je „Evanđelje prepuno temeljnih poruka dobrote, ljubavi i humanosti kojima su vođene i naše odluke, prije svega odluka da služimo svojemu narodu i sva svoja znanja i umijeća ‘ulijemo’ u postizanju općeg dobra, u napore za unaprjeđenje i boljitak svoje Domovine“. Na kraju predsjednica se osvrnula i na ekumenizam, koji kako je istaknula, može biti primjer svim političarima kako rješavati pitanja dijalogom.

Sisački biskup Vlado Košić, domaćin molitvenog doručka, istaknuo je kako ga raduje što je predsjednica prihvatila poziv, jer je važno govoriti o ulozi vjernika u politici kao što se to činilo i prošlih godina kada su gosti bili Ivana Miletić, Marijana Petir, Davor Ivo Stier i brojni drugi. „Imamo čast da naša razmišljanja ovaj put podijelimo i s našom predsjednicom. Riječ je o temama koje se tiču svih nas, na dobro našeg puka i svih vjernika naše biskupije. Svojom molitvom nastojimo u tome pomoći. Koristimo priliku da na temelju kršćanskog usmjerenja tražimo neka rješenja. Drago nam je da imamo vjernike u politici, od kojih i očekujemo da se ponašaju kao vjernici kršćanskog morala i socijalnog nauka Crkve”, istaknuo je biskup Košić.

Predsjednica o reviziji Vatikanskih ugovora

Na pitanje novinara kakvo je njeno stajalište o reviziji Vatikanskih ugovora, Grabar-Kitarović je odgovorila kako je njezin stav već poznat i da ona nije za reviziju vatikanskih ugovora.

To bi, kako je istaknula, moglo postavljati opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ukoliko obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga.

foto-fah

Neposredno prije početka Molitvenog doručka, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako joj je zadovoljstvo sudjelovati u toj vjerskoj manifestaciji.

“Ovo mi je zapravo prvi Molitveni doručak u Hrvatskoj, a sudjelovala sam u Sjedinjenim Američkim Državama, na mnogim molitvenim doručcima”, rekla je i napomenula kako će naglasak njezina izlaganja biti na ulozi žene u politici i crkvi budući da je i njoj osobno vjera “važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas”.

U povodu 9. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije i 20. obljetnice svog biskupskog ređenja, sisački biskup Vlado Košić predvodit će u srijedu, 6. veljače, u 19 sati u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misu zahvalnicu.

U četvrtak, 7. veljače u 10 sati, u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedavanjem biskupa Košića održat će se Svećenički dan Sisačke biskupije. Tom će prigodom dr. Valentina Mandarić održati predavanje s temom “Izazovi pastorala mladih danas”.

Izvor: hina/sisačka biskupija


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × 1 =