Podijeli

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović konačno se izjasnila o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala prijepore unutar HDZ-a i dijela javnosti. U svom priopćenju nije izričito navela da podržava samu Konvenciju, kao što se zalaže za što učinkovitiju zaštitu žena od nasilja, ali je istaknula da vjeruje kako će interpretativna izjava koja je dio zakona o ratifikaciji Konvencije otkloniti dvojbe “o određenim njenim dijelovima”,donosi večernji.hr.

Predsjednica je u svojoj kampanji snažno zagovarala ratifikaciju Istanbulske konvencije, da bi potom apelirala da se u zakonodavstvo implementiraju oni njeni dijelovi koji ne izazivaju prijepore, a sad se uzda u interpretativnu izjavu. Predsjednica je pozvala da se zaustave daljnje ideološke podjele u društvu i da se okrenemo na teme koje će pridonijeti gospodarskom prosperitetu. 
Priopćenje njezina Ureda prenosimo u cijelosti. –

Predsjednica snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji. Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađeno niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji.


Predsjednica RH vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna.
 
Ratificiranje Konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama, ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskoga zakonodavstva.


Pozdravljajući dijalog, predsjednica apelira na zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu, te poziva da se svi zajedno usredotočimo na pitanja bržeg gospodarskog i demografskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta, poticanja investicija i pozitivne poduzetničke klime, kao i sprečavanja iseljavanja mladih, navode iz Ureda predsjednice RH.A.K.


Podijeli

9 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =