Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev razriješila dužnosti savjetnika-koordinatora Inicijative Jadran – Baltik – Crno more Vitu Turšića, a odluka je stupila na snagu 30. listopada…

Inicijativa Tri mora poznata je energetsko strateški projekt s prvenstveno geopolitičkim i ekonomskim ciljevima, a u njoj se nalaze Hrvatska i Poljska koje su je pokrenule, te Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Latvija, Slovenija i Austrija.

Uz to je najavljeno kako predsjednica više neće imati savjetnika za Inicijativu tri mora, te će poslove dosadašnjeg savjetnika preuzeti Kabinet za vanjsku i europsku politiku.

Naime, prema odluci predsjednice Grabar-Kitarović o uredu predsjednice Republike Hrvatske, objavljenog u Narodnim novinama 2015. godine, osnovano je Savjetničko vijeće u okviru kojeg se šest kabineta, a jedan od njih je za vanjsku i europsku politiku. Savjetničko vijeće čine ravnatelj i svi savjetnici Republike Hrvatske, a prema članku 13. “kabinet za vanjsku i europsku politiku obavlja poslove izrade stručnih materijala i priprema iz područja multilateralnih odnosa, globalnih pitanja, pitanja regionalne politike i sudjelovanja Republike Hrvatske u radu međunarodnih organizacija; poslove izrade stručnih materijala i priprema iz područja bilateralnih odnosa sa zemljama Afrike, Azije, Oceanije, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, Ruske Federacije i zemljama Istočnog partnerstva”.

Vito Turšić – predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića i šogor Jasena Mesića

Prije nego što je postao predstojnik Ureda predsjednika RH Ive Josipovića, navodi Vito Turšić u svojoj biografiji, obnašao je dužnost pravnog savjetnika u Hrvatskom društvu skladatelja,  predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta u Šibeniku, člana Upravnog vijeća Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, šefa kabineta ministra znanosti, obrazovanja i športa, predstavnik Vlade Republike Hrvatske u Mješovitom povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske i crkava, a inače je i šogor Jasena Mesića, bivšeg HDZ-ovog ministra kulture.

Savjet inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

“Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima”, navodi se na stranicama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, čija je prva sjednica održana 5. ožujka 2012. godine, a zadnja 12. siječnja 2018. godine u kojem sudjeluje i Vito Turšić kao zamjenik Anamarije Kirinić, predstojnice ureda predsjednice RH Grabar-Kitarović.

Neki od članova tog tijela su pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Amir Muharemi, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, Nefreteta Zekić Eberhard iz Hrvatskog novinarskog društva i Jelena Berković iz GONG-a, donosi narod.hr.

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

8 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − dva =