Predsjednica Grabar Kitarović na raskrsnici: Hoće li prihvatiti potporu HDZ-a za drugi predsjednički mandat i odreći se svojih političkih stavova ili nastavati hrvatsku domoljubnu politiku?!…

Odluka će biti na njoj i sigurno joj neće biti lako odlučiti u kojem pravcu će nastaviti svoje političke aktivnosti...

Odluka će biti na njoj i sigurno joj neće biti lako odlučiti u kojem pravcu će nastaviti svoje političke aktivnosti. U slučaju da do jeseni, kako traži Bačić ili tijekom ove godine prihvati ponudu HDZ-a, jasno je da je odustala od svoje dosadašnje politike borbe za nacionalne interese, ali i došla u sukob sa onima koji su joj na prošlim izborima bezrezervno dali potporu, ne zbog toga što su pripadali HDZ-u, već zbog očekivanja da se nakon 15 godina zaustavi anacionalna politika.
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednica Grabar Kitarović na raskrsnici puteva, hoće li prihvatiti potporu HDZ-a za  drugi predsjednički mandat i odreći se svojih političkih stavova ili nastavati hrvatsku domoljubnu politiku na kojoj je i dobila prvi predsjednički mandat?

 Vruća politička jesen razotkrit će karte stranaka i partija na hrvatskoj političkoj sceni, jer nas očekuje rješavanje gorućih političkih pitanja oko demografskih mjera, refrenduma, kurikularne reforme sa naglaskom na predmete povijesti i hrvatskog jezika, mirovinske reforme, ali i pitanje Zakona o pobačaju. Zbog svjetskog prvenstva u nogometu, te loših vremenskih prilika pitanje je i uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Sve to će utjecati na razvoj političkih prilika u drugoj polovici ove godine

Plenković realno nema oporbu na političkoj sceni jer se SDP raspada po svim šavovima i za nekakvu konsolidaciju mu treba najmanje godina dana, a ostale stranke ili ovise o HDZ-u ili su minorne po svojoj izbornoj bazi. Desnica, a to sigurno nije HDZ koji se pod Plenkovićem smjestio u centar i naginje više lijevom nego desnom krilu, je podijeljena na mnogo stranaka koje teško prolaze izborni prag i to je rak rana hrvatskog političkog života. Vrlo slaba aktivnost tih stranaka na terenu, omogućuje HDZ-u, bez obzira na tanku većinu u Saboru, da vlada bez većih problema, ali ga i ograničava u ekonomskim i drugim  promjenama koje bi trebao napraviti prije nego što počmu izborni ciklusi koji će sasvim sigurno zakočiti bilo kakvu reformu. Najavljena mirovinska reforma je ništa drugo nego prelijevanje iz šupljeg u prazno što će pokazati i budućnost mirovinskog osiguranja, a najavljene porezne reforme, oko kojih se tek koalicijski partneri trebaju složiti, ovisiti će o uspješnosti turističke sezone.

Jedina prava oporba u političkom životu Hrvatske je trenutno prva hrvatska predsjednica Grabar Kitarović, koja je po zadnjim istupima glasnogovornika Predsjednika HDZ-a stavljena u situaciju da bira ili potporu Plenkovića za novi predsjednički mandat i odustajanje od svoje narodne politike ili nastavak dobro vođene domoljubne politike na kojoj je i dobila prvi mandat. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić  je Predsjednici poslao jasnu i nedvosmislenu poruku: “Kolinda Grabar-Kitarović trebala bi se do jeseni izjasniti o kandidaturi za predsjednicu Republike”,  te dodao kako ne misli da se Predsjednici treba dati rok, ali da smatra kako je početak jeseni primjeren termin do kada HDZ mora krenuti u pripreme oko predsjedničkih izbora. Naglasio je i kako su u stranci spremni podržati Predsjednicu za novi mandat, ali dodao je i kako Grabar-Kitarović teško može dobiti izbore ako HDZ ne stane iza nje. Naravno da su ove poruke protumačene kao svojevrsni ultimatum šefici države. Nije teško zaključiti da iza ovog ultimatuma stoji Plenković osobno, kako bi prihvaćanjem potpore HDZ-a Grabar-Kitarović  smanjila prostor za kritike koje redovito odašilje na račun Vlade, a koje premijeru teško padaju.

Odluka će biti na njoj i sigurno joj neće biti lako odlučiti u kojem pravcu će nastaviti svoje političke aktivnosti. U slučaju da do jeseni, kako traži Bačić ili tijekom ove godine prihvati ponudu HDZ-a, jasno je da je odustala od svoje dosadašnje politike borbe za nacionalne interese, ali i došla u sukob sa onima koji su joj na prošlim izborima bezrezervno dali potporu, ne zbog toga što su pripadali HDZ-u, već zbog očekivanja da se nakon 15 godina zaustavi anacionalna politika.

Prvi test će biti oko  stava i ocjene sudjelovanja “hrvatskih” povjesničara  Hrvoja Klasića i Tvrtka Jakovine, na konferenciji u Beogradu, a na kojem je sudjelovala i dr. sc. Snježana Koren sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a koja je ujedno i VODITELJICA  STRUČNE RADNE SKUPINE ZA IZRADU PRIJEDLOGA KURIKULUMA POVIJESTI U OKVIRU KURIKULARNE REFORME. Kao što je Braniteljski portal već i pisao, a ostali mediji prešutjeli, tema konferencije je bila „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“. Nadamo se, da će barem Predsjednica reagirati, ako već drugi neće iz tko zna kakvih razloga, te dati svoj stav o ponižavajućem odnosu djelatnika hrvatskih fakulteta prema hrvatskoj povijesti, koji su pristali, možda i jedva dočekali, da raspravljaju o tome tko je prvi počeo. Ako će nam takvi pisati povijest koja će se izučavati u školama onda je Hrvatska unaprijed osuđena na propast. Ovo je i gora situacija od one kad je SDP-ov ministar obrazovanja Jovanović slao školske udžbenike povijesti na odobrenje u Beograd srpskom predsjedniku Nikoliću i vjerojatno time prouzročio svoju smjenu. Hoće li u ovom slučaju netko biti smijenjem ostaje nam vidjeti.

Drugi test će biti izjašnjavanje oko posprdne izjave Plenkovića da su potpisnici za pokretanje referenduma marginalne skupine, koju je dao u intervjuu Večernjem listu, te više od 10% stanovnika Hrvatske uvrijedio kao nitko do sada, valjda osjećajući da u ovom trenutku može izjaviti što želi, a za to ne snositi nikakvu odgovornost. Za nadati se, da Predsjednica ipak nije promijenila svoj prijašnji stav oko ovih inicijativa, pritisnuta budućom kandidaturom za novi mandat, te da će ostati pri svojim riječima kada je dala pravo hrvatskom narodu da se i na ovaj način, putem referenduma, izjasni o svojoj političkoj budućnosti.

Na ovim i sličnim pitanjima Predsjednica će odlučiti o svojoj političkoj budućnosti, pritisnuta i ucjenama, ali je za nadati  se da neće popustiti pritiscima Plenkovića kao što su to učinili neki u čije smo iskreno i domoljubno opredijeljenje vjerovali bezrezervno, a ostali smo iznenađeni i iznevjereni njihovim postupcima prilikom odlučivanja o hrvatskoj povijesti i budućnosti. Iskreno, vjerujem u providnost hrvatske Predsjednice, koja je nakon 15 godina antihrvatske politike došla kao osvježenje i nada za povratak na izgubljeni put hrvatske stvarnosti. Neka joj dragi Bog dade dovoljno hrabrosti i odlučnosti da ne napusti, bez obzira na ucjene, put za koji joj je i velika većina hrvatskih branitelja dala svoj glas.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

4 KOMENTARI

 1. moj glas neće dobiti nikako jer je po dolasku nicholasa deana kod nje odmah krenula, ničim izazvana, srati po ndh i lupetati partizanske budalaštine i laži tako da je time jasno pokazala tko joj je gazda i kome služi, a sad ju nek podržava anemični ili pupovac to mi je skroz svejedno, glasa dobiti neće. čak i da joj je šešelj protukandidat ja joj glasa ne bi dao. o njezinom podržavanju istanbulke da i ne govorim, a ima toga još.

 2. Imala je svoje dobre i loše trenutke , ali ipak je pozitivna osoba . Predsjednica mora biti svjesna da je izabrana voljom hadezeovih glasova a ne nekih trulih mostića , napušenih zidova ili komunjara . Bez podrške HDZ nema teorije da dobije još jedan mandat .

 3. Svaka njoj čast ali sa Vučićem je zabila autogool pa nek i dalje slusa savjetnika očenaseka.
  Moj glas od tada vise nema jer sluzí i radi za masoneriju !
  Jedan je Bog i jedino služimo Njemu. Ne može se imat 2.gospodara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × 1 =