PRATITE UŽIVO: U tijeku zadnje pripreme za uklanjanje vrha tornja zagrebačke katedrale teškog 23. tone…

Podijeli

Nakon što je teško oštećen u potresu, danas će se skinuti vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Zadnje pripreme za uklanjanja vrha trebalo počele su, rušenje oštećenog vrha moći ćete pratiti UŽIVO na našem portalu, donosi dnevnik.hr…

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji je oštećen 22. ožujka u potresu, uklonit će se u petak.

S uklanjanjem vrha tornja trebalo je početi između 10 i 14 sati, no reporter Dnevnika Nove Ivan Čorkalo javio je da se zbog prejakog vjetra najprije odgodio početak radova.

Kretanje prolaznika potpuno je onemogućeno već od osam sati, a na Kaptol se ne može doći automobilom niti parkirati vozila. Kao i prethodnih dana, na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike.

Vrh tornja već je ranije omotan kako krhotine od eksplozije, uz pomoću koje će se on ukloniti, ne bi nešto oštetile ili nekoga ozlijedile. Statičari su u četvrtak ujutro obavili unutarnji pregled i donijeli konačnu odluku da se toranj uklanja danas.

screenshot

O opasnom zahvatu na katedrali u Dnevniku Nove TV govorio je i glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić. “Svi koji rade profesionalni su u svojem poslu, počevši od skelara, tesara i svih nas ostalih, uključenih alpinista i Hrvatske vojske”, rekao je.

Dizalicom visokom 120 metara upravljat će jedan čovjek. “On je upoznat sa svime, bio je tu u svim pripremama s nama, bio je i na pokusnom opaljenju kad smo radili rezanje čeličnog užeta. Svakome od nas to je nešto novo, nešto što radimo prvi put, nije to nešto što se radi svaki dan niti uobičajeni zadaci koje radimo”, kazao je Damir Foretić, donosi dnevnik.hr

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here