POZOR: Ako ovo ne učinite, prijeti vam kazna od 700 kuna…FOTO…

PAMET U GLAVU....

Foto-Facebook-Parkiram kao idiot
Podijeli

Zbog vožnje bez zimske opreme, neočišćenog stakla i snijega na automobilu lani je 766 vozača platilo 700 kuna kazne…

Što vam se može dogoditi ako u hladno zimsko jutro sa stakla svoga automobila ne postružete led ili led u žurbi otklonite samo površno pa ciljate cestu poput kamikaze s ograničenom vidljivošću, vidjeli smo nedavno u Zagrebu tijekom prvog ovojesenskog ledenog jutra, kad je ujutro trebalo koristiti strugalicu za led.

Sreća ne prati uvijek vozače.

Nesretni vozač, koji je prema kazivanju svjedoka imao zaleđena stakla na svom automobilu, na pružnom prijelazu zagrebačkog ranžirnog kolodvora nije vidio lokomotivu od više od 80 tona kako mu se sporo približava. Udarila je, srećom, u suvozačka vrata, a robusni odbojnik probio je staklo i uletio na suvozačko sjedalo te je auto gurao desetke metara. Srećom, na suvozačkom sjedalu nije bilo nikoga. Vozač je sretno prošao s lakšim ozljedama. Ali, moglo je biti kobno, baš kao što vožnja s neočišćenim staklima može biti kobna za vozača i druge sudionike u prometu, a pogotovo za pješake. Stoga svakako, koliko god vam se žurilo, izdvojite nekoliko minuta i očistite stakla od leda i to ne samo vjetrobransko već i bočna te stražnje. U tome vam može pomoći sprej za odleđivanje stakla koji je ponekad neophodan, a uvijek olakšava posao.

Pogledajte malo “savjesne” vozače kako i na koji način parkiraju svoja vozila…

Pogledajte neke od najzanimljivijih primjera parkiranja-Foto-Facebook-Parkiram kao idiot…

Dakako, nemojte zaboraviti odlediti i retrovizore, da vam se ne dogodi neugodna situacija već pri prvom prestrojavanju. Lakše je ako su grijani, ali ako nisu morate ih fizički ostrugati što iziskuje tek nekoliko desetaka sekundi posla. Svakako pazite da ne pokrenete brisače prije nego što ste vjetrobransko staklo očistili od snijega i leda jer – ako su se zaledili – zbog prevelikog se otpora brisači mogu uništiti ili može doći do pregaranja motora ili osigurača. Dakako, zimi je dobro, ako se očekuju jako hladne noći, podignuti brisače s vjetrobranskog stakla. Nemojte zaboraviti umjesto obične tekućine za stakla u spremnik utočiti zimsku tekućinu koja se ne smrzava na minusima. Ako pri temperaturama ispod ništice imate običnu, ona će se za trenutak smrznuti na staklu. Vlasnici starijih auta koji nemaju daljinsko otključavanje u izrazito hladne dane mogu imati problema sa zamrznutim bravama na automobilu.

D.K.

 


Podijeli