Podijeli

Zbog najnovijih informacija vezanih uz projekt termoelektrane Peruća, građanska inicijativa “Ne daj se, Cetino!” organizira veliki prosvjed protiv termoelektrane Peruća u subotu, 9. 12. 2017. u 11 sati na Trgu kralja Tomislava (sinjska Pijaca).

facebook

Naime, idućeg tjedna održat će se sjednica “Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća” na kojoj se odlučuje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš. Prihvaćanje Studije zadnji je korak za dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, tj. za ostvarenje projekta.

Svoje priopćenje o ovom projektu uputila je i Nadbiskupija splitsko-makarska, postavljajući pitanje: “Je li KKPE Peruća u skladu s načelom općega dobra i međugeneracijske pravednosti koje ističe i papa Franjo u svojoj ekološkoj enciklici Laudato si (br. 156 – 162)?” te poručujući: “apeliramo na sve odgovorne državne i županijske institucije da ovoj problematici posvete još veću dužnu pozornost”.

Iz inicijative “Ne daj se Cetino” pozivajući na prosvjed poručuju:

Već godinu dana u javnosti iznosimo argumente, koje nitko nije pobio, a koji pokazuju da je termoelektrana Peruća i projekt VisViva ekološki štetan, ekonomski neodrživ, energetski besmislen i strateški poguban. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je preko 25 000 ljudi.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ni iz Vlade usprkos svemu nije bilo nikakve reakcije.

Budući da i ignorantska šutnja i sve druge informacije upućuju na to da će Studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena, tj. da će projekt “proći”, organiziramo gore navedeni prosvjed na kojem ćemo još jednom, i to zadnji put, pokazati da je narod protiv ovog projekta. U cilju očuvanja općeg dobra i naših prirodnih bogatstava, molimo Vas da nas popratite jer jedino narod i pritisak javnosti može zaustaviti ovaj projekt i mrežu interesa koja se krije iza njega!

A.K.


Podijeli