POUČNO: Ovo je 10 znakova da je vaše računalo ili laptop zaražen virusom…

Ako neki program traži od vas da platite kako bi mogao ukloniti virus, riječ je o prevari pomoću koje netko želi zaraziti vaše računalo malwareom i zaraditi na vašem neznanju...

ilustracija
Podijeli

U najgorem slučaju neće biti nikakvih znakova. No, u pravilu se na vrijeme može primijetiti da neke stvari nisu kakvima bi trebale biti…

Virus

1. Laptop je spor k’o puž

Spor laptop jedna je od najčešćih nuspojava virusa i ostalog malwarea. Naravno, postoji više razloga zašto laptop radi usporeno – premalo RAM-a, preslab procesor za zadatke koje želite obaviti, pun hard disk itd.

Međutim, ako primijetite da je laptop preko noći postao spor do neupotrebljivosti, moguće je da ste ga negdje zarazili. Otvorite “Upravitelj zadataka” (Task manager) tako da na tipkovnici pritisnite istovremeno CTRL + ALT + DELETE. Tamo se nalazi popis svih aktivnih procesa na vašem računalu. Provjerite odlazi li previše procesorske snage na sumnjivu aplikaciju.

2. Skočni prozori na sve strane

Još jedan znak moguće zaraze virusom ili nekim drugim malwareom su pop-up ili skočni prozori koji se pojavljuju neočekivano i u neprirodno velikom broju.

Ako par komada iskoči na nekoj web stranici, to ne znači da imate zaraženi laptop. Međutim, ako je njihov broj puno veći i pojavljuju se čak i kada ne surfate internetom, vrlo vjerojatno se na vašem laptopu nalazi tzv. adware. Riječ je o programu koji svoje žrtve bombardira reklamama. Nekad se radi o oglasima za legitimne proizvode i usluge, no često sadrže linkove na stranice koje će na vaše računalo probati skinuti još štetnih programa i virusa.

U slučaju zaraze adwareom, nipošto nemojte kliknuti na poveznice u reklama ili skidati programe i datoteke koje ste tamo pronašli. Time ćete napraviti još veću štetu.

Adware

3. Datoteke i programi magično nestaju

Nikako ne možete pronaći onu tablicu u excelu ili slike s godišnjeg za koje ste sto posto sigurni da ste ih spremili?

Brisanje različitih datoteka, uključujući i sistemske datoteke, jedna je od mogućih posljedica zaraze malwareom. Nestanak sistemskih datoteka prepoznat ćete tako što se neki programi ili neće htjeti pokrenuti ili će loše raditi, a dobit ćete i obavijest da nedostaje neka od datoteka potrebnih za ispravan rad programa.

Osim brisanja datoteka, malware ih može i kriptirati. U tom će se slučaju datoteka nalaziti gdje bi trebala, ali je nećete moći otvoriti.

4. Nova početna stranica u web pregledniku

Vaš web preglednik (Chrome, Firefox, Edge) neobično se ponaša? Odjednom početna stranica više nije Google, Bing ili neka druga poznata tražilica koju koristite, već stranica koje se ne sjećate da ste je ikad prije posjetili. Na alatnoj traci pojavile su se nove oznake, mini tražilice ili ekstenzije koje niste sami skinuli.

Ova dva scenarija samo su neki od mogućih znakova zaraze. Najčešće se dogode slučajnim klikom na link ili skočni prozor koji pokreće preuzimanje i instalaciju neželjenih i potencijalno štetnih programa.

5. Laptop se gasi sam od sebe

Usred ste sastavljanja e-maila, kada se vaš laptop iznenada zamrzne ili, još gore, ponovno pokrene ili ugasi. Računalo će to rijetko raditi samo od sebe, osim ako nemate zakazano ažuriranje i potrebno je ponovo pokrenuti računalo da bi se ta ažuriranja aktivirala.

Ako se laptop ponovo upali ili ga sami možete upaliti pritiskom na power gumb, imate sreće. Odmah pokrenite antivirusni program i probajte pronaći uzrok. U slučaju da se laptop više ne da pokrenuti ili se neprestano gasi i pokreće, morat ćete ga odnijeti u servis.

6. Dobivate upozorenja o zarazi, a nisu od antivirusnog programa

Upozorenja šalju lažni antivirusni programi, a donose unosnu zaradu. Funkcioniraju tako da se instaliraju na vašem računalu te prikazuju prijetnje o zastrašujućim virusima kojih tamo zapravo nema. Potom će vam ponuditi da kupite dodatnu zaštitu koja će ukloniti sve navodne prijetnje.

Upozorenja da ste zaraženi virusom mogu dolaziti i u obliku skočnih prozorčića dok posjećujete sumnjive stranice bez da je lažni antivirusni program instaliran na vašem računalu.

Upamtite da besplatni antivirusni programi koje velika većina nas koristi (kao što su Avast, Bitdefender itd.) nikada neće tražiti da platite prije provjere postoji li na vašem računalu prijetnja u obliku virusa i drugog štetnog malwarea. Ako se odlučite na plaćenu nadogradnju, dobit ćete proširenu zaštitu, ali ona osnovna uvijek je dostupna, čak i kod besplatnih opcija.

Ako neki program traži od vas da platite kako bi mogao ukloniti virus, riječ je o prevari pomoću koje netko želi zaraziti vaše računalo malwareom i zaraditi na vašem neznanju.

Lažni virus

7. Nedostatak slobodnog prostora

Iznenada ste ostali bez slobodnog prostora na hard disku, a do nedavno niste popunili ni polovicu kapaciteta. Više je načina na koje maliciozni softver može popuniti prazan prostor na vašem laptopu, no često je namjera popuniti kapacitet hard diska kako bi se računalo srušilo.

8. Neuobičajeni zvukovi

Ako malware uzrokuje pretjerani rad procesora, pratit će ga zvuk vrtnje ventilatora čija je uloga ohladiti računalo tijekom povećanog rada. U slučaju da ventilator većinu vremena radi pod punim kapacitetom, to znači laptop ne radi kako bi treba, a jedan od razloga može biti i malware. Na probleme može ukazati i HDD koji se stalno vrti i proizvodi zvukove čak i kada niti jedan program nije pokrenut.

Više razloga može uzrokovati povećani napor hardvera laptopa. No, ako se to dogodi u kombinaciji s nekoj od drugih situacija na ovoj listi, možda je riječ o malwareu.

9. Velika internetska aktivnost kada ne surfate

Ostvareni mjesečni promet je drastično veći nego što bi trebao biti? Možda je na vaš laptop skinut i instaliran rootkit program ili neki drugi maliciozni softver koji će popuniti hard disk, usporiti računalo, instalirati adware itd.

10. Netko šalje mailove s vašeg računa, a niste vi

Ako vam se e-mail kontakti jave s pitanjima zašto im šaljete spam mailove s čudnim privicima i linkovima, moguće je ne samo da imate računalo zaraženo virusom, nego se pokušava proširiti i na druga računala koristeći vašu e-mail listu. Slična situacija može se dogoditi i s vašim Facebook ili Twitter računom.

Osim što trebate skenirati računalo antivirusnim programom, postojanje problema možete uočiti provjerom nalazi li se na vašem internet pregledniku ekstenzija koju niste instalirali.

Nikada nije neophodno naglasiti da brinete o zaštiti svojih online profila, a to uključuje snažne lozinke i oprez da se u njih ulogiravate isključivo na sigurnim uređajima i preko sigurnih mreža.

Antivirus

Kako spriječiti zarazu malwareom?

Osnovna zaštita uključuje:

  • Instalirajte antivirusni program (5 najboljih besplatnih antivirusa)
  • Pobrinite se da je antivirusni program uvijek ažuriran (zastarjele verzije ne štite učinkovito kao najnovije)
  • Redovito skenirajte računalo, pogotovo nakon što se antivirusni program ažurira
  • Klonite se sumnjivih stranica i skidanja datoteka i programa od neprovjerenih izvora

Što napraviti kada antivirusni program ne može ukloniti prijetnju?

U tom je slučaju najbolje obratiti se profesionalcu u servisu računala sa znanjem i alatima koje prosječni korisnici nemaju.

Ovo je česta situacija ako se na računalu nalazi tzv. rootkit program koji na računalo instalira programe koje ne samo da administrator ne vidi, već ih niti klasični antivirusni programi ne mogu detektirati, niti možete njihovu aktivnost vidjeti u Upravitelju zadataka (Task manager). Jedna od indikacija da se na vašem računalu nalazi takav program je da vam se kontinuirano instaliraju štetni programi ili virusi iako ih svaki put obrišete i klonite se sumnjivih stranica. Kada rootkit otkrije da ste uklonili virus, on ga preuzme s interneta i ponovo instalira. I tako ukrug.

Pomoć u borbi protiv ove prijetnje su antirootkit alati, no njima mogu izgledati sumnjivo programi koji ustvari nisu maliciozni rootkit. Stoga, ako niste sigurni u to što radite, prepustite posao onome tko jest.

H.H.


Podijeli