Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Požege i njegova zamjenika, koje Uskok tereti da su trgovanjem utjecajem namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi

Podijeli

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i njegova zamjenika Maria Pilona koje Uskok tereti da su trgovanjem utjecajem namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi. Osječki sud takvu je odluku donio nakon što je prethodno Visoki kazneni sud potvrdio ranije sudsko rješenje kojim je odbijen prijedlog obrane za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih, izvijestio je glasnogovornik tog suda Miroslav Rožac…

Visoki kazneni sud odlučio je, naime, da je prvostupanjski sud potpuno i pravilno utvrdio sve činjenice o kojima ovisi odluka te s pravom zaključio da su zakoniti dokazi čije izdvajanje predlažu okrivljenici zakoniti, među njima i snimka razgovora i drugi dokazi za koje se iz te snimke saznalo, donosi HRT.

Nakon objave odluke strankama u postupku te pismenog otpravka rješenja, predsjednik Optužnog vijeća će spis zajedno s optužnicom dostaviti sudskoj pisarnici radi određivanja suca prvog stupnja te predsjednika sudskog vijeća koji će voditi sudski postupak, navode sa osječkog suda.

Uskok je u rujnu prošle godine podigao optužnicu protiv Puljašića i Pilona zbog sumnje da su trgovanjem utjecajem sudjelovali u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Optuženi su da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora tog poduzeća Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka.

U Uskoku tvrde kako su Puljašić i Pilon tražili od Viteza da Komunalac, u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu, uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Ističu i kako su optuženi pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti, tako da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tužiteljstvu navode i da je Vitez takav zahtjev odbio te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Nakon Uskokove optužnice Kovač zatražio prestanak članstva u SDP-u

Nakon što je Uskok u utorak podignuo optužnicu protiv zastupnika SDP-a i bivšeg gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača iz stranke su kratko priopćili da je Kovač sam zatražio prestanak članstva u SDP-u i saborskom klubu zastupnika.

– Uskok je danas protiv Stjepana Kovača pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem. Kao i u svim drugim slučajevima, a bez obzira na stranačku pripadnost optuženika, očekujemo da pravosudna tijela djeluju brzo, učinkovito i ako utvrde da je kazneno djelo počinjeno, donesu odgovarajuću presudu, navodi se u priopćenju SDP-a.

Bez neovisnog i efikasnog pravosuđa, ističu u toj stranci, Hrvatska se nikada neće uspjeti othrvati iz ralja korupcije koja ju nagriza.

– Podsjećamo da je članski status Stjepana Kovača suspendiran nakon što je pokrenuta istraga, a obavještavamo javnost da nakon podizanja optužnice Stjepanu Kovaču, na temelju njegovog zahtjeva, prestaje članstvo u SDP-u i Klubu zastupnika SDP-a”, priopćili su iz SDP-a.

Inače, Kovačevim zahtjevom za brisanje iz članstva broj zastupnika SDP-a u Saboru pao se s 14 na 13, a Kovač se od izbijanja afere nije pojavljivao u Saboru, donosi HRT. .


Podijeli