POTRESNO SVJEDOČENJE O SRPSKIM ZLOČINIMA! Predstavljena monografija ‘Drniški prilog Domovinskom žrtvoslovlju’!

STRAŠNO SVJEDOČENJA FRA IVANA ČUPIĆA...

Podijeli

Na današnji dan prije 30. godina u Zagori formirana je 142. drniška brigada Hrvatske vojske od strane dragovoljaca Domovinskog rata, mobiliziranih obveznika i dijela pripadnika IV. bojne 113. brigade. Kroz postrojbe drniške brigade prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 21 u Domovinskom ratu poginuo…

Više od 2.000 pripadnika brigade nositelji su Spomenice iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja. 142. brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovano je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista.

Program jubileja, započeo je sinoć promocijom monografije ‘Drniški prilog Domovinskom žrvoslovlju’.

U knjizi su na jednom mjestu obuhvaćene civilne i vojne žrtve ubijene od strane srbočrtničkog agresora u Domovinskom ratu s područja Grada Drniša te općina Ružić, Promina i Unešić. Sveukupno 207 žrtava…

Inicijativa da se knjiga objavi krenula je od saborskog zastupnika i gradonačelnika Drniša mr.sc. Josipa Begonje.

Jedan od zaslužnih autora koji je marljivo prikupljao građu obilazeći baš sve obitelji, župe, naselja i zahvaljujući kojem je ugledala svjetlo dana je fra Ivan Čupić,  koji je među ostalim kazao:

Foto: Mario Sučić

Autori monografije su i ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina i predsjednik udruge 142. brigade HV-a Dragan Radeljak.

U knjizi su i literarni prilozi Ivana Aralice, Miljenka Galića, Rose Petković i Tomislava Šovagovića kao i citati Ivana Pavla II.

Tiskanje knjige su omogućili Grad Drniš, Općina Promina, Općina Ružić i Općina Unešić čiji su se čelnici jučer obratili okupljenima na predstavljanju vrijedne građe.

G.S.

 

 


Podijeli