(VIDEO)Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade osječkog HNK-a

Očekujemo da se, u suradnji s konzervatorima, napravi kvalitetna projektna dokumentacija. Trenutno imamo 50-tak ugovora za obnovu kulturne baštine, vrijednih 1,2 milijardi kuna, a osječki HNK je jedino nacionalno kazalište, koje se javilo na javni poziv za financiranje projekata obnove kulturne baštine...

screenshot
Podijeli

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u četvrtak su potpisali predstavnici toga kazališta i zagrebačke arhitektonske tvrtke “Studio A”, a u osječkom HNK-u to smatraju početkom novog dijela povijesti ove kazališne kuće.

Ukupna vrijednost projekta je 1,97 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 1,57 milijuna kuna, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”.

Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder podsjetio je kako je zgrada osječkog HNK-a, izgrađena 1866. godine, spomenik kulture nulte kategorije, i posljednji put je temeljito obnovljena 1985. godine, ali je već 1991. godine uništena i izgorjela tijekom velikosrpskog granatiranja Osijeka.

Sačuvali smo dokumentaciju iz 1985. godine, pa smo mogli pristupiti obnovi i 1994. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman otvorio je obnovljeno kazalište, ali uz svu financijsku pomoć kazalište nikada nije potpuno završeno, jer nikada nije bilo dovoljno sredstava da se naša oprema, akustika, pozornica i električna mreža potpuno obnove, kazao je Šnajder.

Dodao je kako je u suradnji s brojnim lokalnim i državnim institucijama pokrenut projekt privlačenja sredstava EU fondova te da je današnje potpisivanje ugovora “početak novog dijela povijesti osječkog HNK-a” i temelj za povlačenje EU sredstava za samu rekonstrukciju zgrade, a procjenjuje se da bi to trebalo iznositi između 5 i 7 milijuna eura.

Šnajder smatra kako je to preduvjet za konačnu obnovu zgrade HNK-a, nakon koje će Osijek dobiti reprezentativnu zgradu, koja će omogućiti puno bolje uvjete rada za osječke kazališne umjetnike.

Izaslanica ministrice kulture Ivana Sudić ocijenila je kako zgrada osječkog HNK-a, kao zaštićeno kulturno dobro, zaslužuje pažljivu i detaljnu obnovu, u skladu sa sadašnjim potrebama i standardima, ali “uz očuvanje svih vrijednosti koje ovo kulturno dobro posjeduje”.

Očekujemo da se, u suradnji s konzervatorima, napravi kvalitetna projektna dokumentacija. Trenutno imamo 50-tak ugovora za obnovu kulturne baštine, vrijednih 1,2 milijardi kuna, a osječki HNK je jedino nacionalno kazalište, koje se javilo na javni poziv za financiranje projekata obnove kulturne baštine, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovoranje EU projekata (SAFU) Tomislav Petric.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako je HNK iznimno važan dio kulturno-turističke ponude Osijeka, a značaj unaprjeđivanja te ponude potvrđuje i činjenica da je EU prepoznala ovaj projekt.
Najavio je kako će Gradska uprava, kao suvlasnik i suosnivač, u proračunu za iduću godinu, izdvojiti dodatnih milijun kuna za rad osječkog HNK-a.H

A.K.


Podijeli