Podijeli

Odluku o sufinanciranju izgradnje atletske staze u Kninu donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 4. kolovoza 2017. godine, a  njezinu će izgradnju Središnji državni ured za šport sufinancirati u iznosu od 1.5 milijuna kuna.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

“Sufinanciranjem izgradnje ove atletske staze Vlada Republike Hrvatske još jednom je pokazala kako je ulaganje u šport i športsku infrastrukturu jedna od stvari o kojima se sustavno želi voditi briga. Zbog toga mi je izuzetno drago što će se u Kninu izgraditi jedan takav održivi športski objekt namijenjen razvoju športa u lokalnoj sredini, te što će djeca i mladi športaši dobiti kvalitetno mjesto za treniranje. Ovakvim pristupom želimo što više pomoći lokalnim sredinama i pokušat ćemo osigurati adekvatne uvjete u svim dijelovima Hrvatske. Važan korak na tom putu je i mreža športskih objekata koja će biti dio Nacionalnog informacijskog sustava u športu kojeg ćemo uspostaviti do kraja ove godine. Mreža će dati točnu sliku izgrađenosti i potreba za športskim objektima u svim područjima, a kroz Nacionalni program športa predvidjeli smo mnoge mjere oko izgradnje manje infrastrukture kako bismo nakon donesene mreže pokušali sufinancirati što više ovakvih športskih objekata“, rekla je državna tajnica Janica Kostelić prilikom potpisa Sporazuma.

Janica je jučer svojim boravkom u Kninu obišla neuređeni dio koji se koristi za športske entuzijaste kojih u Kninu ne nedostaje. Mogla se uvjeriti u kakvim sve uvjetima djeluju i rade športaši Grada Knina. Obišla je i kninsku tvrđavu kojom je bila oduševljena. Usputno je vidjela i navodno športsko igralište za tenis koje je asvaltirano prije nekih 6-7 godina. Nitko se do sad nije potrudio mladima uraditi bolje tenisko igralište jer je knin rasadnik talenata što se i te kako vidi u Taekwon dou, karate klubu, atletici, ali i nogometu koji u kninu jedva preživljava i tenisu za kojeg ne postoje nikakvi uvjeti za treniranje.

No i ovaj početak sa izgradnjom atletske staze mogao bi biti dobar okidač gradskom poglavarstvu, da se krene prema izradi projekata u tom smjeru.

Troškovi izgradnje cijele atletske staze iznosit će 1.770.597,81 kuna, a Grad Knin će u svom proračunu osigurati 270.597,81 kuna.
Sufinanciranjem izgradnje ove atletske staze Vlada Republike Hrvatske još jednom je pokazala kako je ulaganje u šport i športsku infrastrukturu jedna od stvari o kojima se sustavno želi voditi briga.
“Knin je športski grad pa je bilo kakvo ulaganje u športsku infrastrukturu, koja je doista deficitarna, enormno veliki iskorak. Što se tiče atletike, to je nešto što je u Kninu jako nedostajalo kroz ovo vrijeme jer imamo uistinu izvrsne rezultate. Imali smo čak i olimpijca na Zimskim olimpijskim igrama koji dolazi iz našeg atletskog kluba, a tu je izvrsni Marko Čeko za kojeg vjerujem da će isto biti olimpijac. Ima vrhunske rezultate, a imamo i još nekoliko atletičarki i atletičara s odličnim rezultatima i s ovakvom jednom stazom sigurno ćemo iskoračiti u budućnost. S druge strane, to će biti i poticaj Gradu da riješi i druge potrebne prateće objekte koji idu uz taj atletski klub, a koji su sada, nažalost, dosta neugledni”, kazao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

 

Projektom je predviđena atletska staza dužine 400 metara sa četiri trake i staza na 100 metara sa šest traka te cjelokupna oprema za discipline – skok u dalj, skok u vis, skok s motkom, staza s preponama – jama s vodom, bacanje diska i kladiva, bacanje koplja i bacanje kugle, a današnjim potpisom Sporazuma može se početi i s realizacijom cijelog projekta.

“U načelu bi staza trebala biti gotova do kraja 2018. godine. Nadam se da će to biti i prije, ali zadnji rok je kraj ove godine. Radovima će se pristupiti čim se završi javni natječaj, a sama staza će se postavljati u rujnu, jer problem kod ovakvih staza su uvjeti za postavljanje podloge, a oni su najbolji u rujnu” objasnio je Jelić.

Potpisu Sporazuma prisustvovali su i zamjenik šibensko-kninskog župana Nikola Blažević te predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, kao i mnogobrojni predstavnici športskih udruga i mladi športaši koji će najviše profitirati novim športskim objektom u svom gradu.

“Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za šport što su prepoznali ovaj projekt i odlučili ga sufinancirati. Deset županija u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku nemaju atletsku stazu, a sada će se taj broj smanjiti na devet. Uz ovu stazu u Kninu, ove godine i Vukovar će dobiti novu atletsku stazu i jako sam sretan što će oba grada heroja u ovoj godini dobiti nove objekte“, zaključio je Ivan Veštić.

D.J.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + sedam =