POSTHUMNO-Veliko priznanje hrvatskih branitelja Dr. Zlatku Tomašiću – Junak hrvatskog Domovinskog rata!

Tomašić je jedan od istaknutijih dragovoljaca Domovinskog rata. Prošao je najteža bojišta i to na prvoj crti obrane. Bio je zatočenik i u srpskim koncentracijskim logorima, poput zloglasne Manjače...

Podijeli

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91,. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelila je posthumno priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dr. Zlatku Tomašiću (1961.-2016.).

Tomašić je jedan od istaknutijih dragovoljaca Domovinskog rata. Prošao je najteža bojišta i to na prvoj crti obrane. Bio je zatočenik i u srpskim koncentracijskim logorima, poput zloglasne Manjače. Moto mu je bio, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku  ni za što“. Dobitnik je više ratnih odličja i priznanja, a o njegovu životu i radu snimljen je i dokumentarni film.

Ovaj ugledni riječki liječnik sve do svoje prerane smrti neprestano je bio vezan i uz hrvatske branitelje, a uspješno je vodio i Zajednicu udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije te Zajednicu branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“.

Osim kao velikog čovjeka, pamtimo ga i kao velikog humaniste, uzora, prije svega mladima, koji se bez imalo zadrške nesebično žrtvovao.

Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih  liječnika dragovoljaca 1990.-1991. rekla je da dr. Tomašić i te kako zaslužuje ovo priznanje, a koje je ujedno i priznanje svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali nemjerljiv doprinos tijekom srpske agresije.

Inače, priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dosad su dobili: dr. Franjo Tuđman, general Blago Zadro, dr. Ivan Šreter, Josip Jović (svi posthumno), Kata Šoljić, Mile Dedaković  Jastreb, Marko Babić, ratna bolnica Vukovar na čelu s dr. Bosanac i dr. Jurajom Njavrom, generali Ante Gotovina i Mladen Markač i drugi.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata bit će uručeno na prigodnoj svečanosti u Rijeci, a primit će ga članovi obitelji Tomašić.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli