Posthumno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica-Neustavnoj proslavi ‘dana republike’ u Banjoj Luci prisustvovao Dragan Čović i veleposlanik Republike Hrvatske…

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je došao na proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je odlikovan i bivši časnik JNA Slavko Lisica, u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine....

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je došao na proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je odlikovan i bivši časnik JNA Slavko Lisica, u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je bio časnik JNA koji je dogurao do čina pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim…

Dodik i Del Vechio su, sudeći prema fotografiji koju je objavila agencija Srna, imali srdačan razgovor, kakav je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine imao i s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je danas predvodio delegaciju hrvatskog naroda u BiH na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana RS.

Uz Čovića u izaslanstvu hrvatskog naroda na svečanoj akademiji nazočili su i Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

I Čović je naime bio na proslavi na kojoj je posthumno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Foto: RTRS-screenshot

Svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH – Ivan del Vechio. Del Vechio se tom prilikom fotografirao i s Miloradom Dodikom, predsjedateljem Predsjedništva BiH, javlja Dnevnik.ba.

Uz brojna izaslanstva u Banjoj Luci bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, dok su ovu proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika.

U sklopu obilježavanja 9. siječnja ranije tijekom dana kroz središte Banje Luke vlasti su organizirale paradu s oko tisuću i pol sudionika, pretežito naoružanih policajaca od kojih su neki bili kostimirani u odore srpske vojske iz Prvog svjetskog rata te vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, ratnih veterana, studenata ali i lokalnog ogranka kontroverzne ruske motorističke udruge “Noćni vukovi”, koja promiče interese politike Vladimira Putina, a njenom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH jer je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Parada je protekla bez ikakvog znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS i Srbije a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.

Izvor-Dnevnik.ba/Hina

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

11 KOMENTARI

 1. Nije general Dudaković u Hrvatskoj brao cvijeće kako hrvatska vlast ali i Hrvati misle

  ATIF DUDAKOVIĆ

  Vjerojatno najviše inkriminirani oficir potekao iz Artiljerijskog školskog centra u Zadru, optuživan je za ratne zločine sa sve tri nacionalne strane, srpske, hrvatske i bošnjačkih pristalica i sljedbenika Fikreta Abdića. A priori je amnestiran od kaznene istrage i posljedičnog procesa u Hagu, i slavljen (jednako kao i Mladić, od svog nacionalnog bića) kao briljantni strateg i vojskovođa, činjenicom da je defenzivom sačuvao Bihaćki džep, pa potom sa svojim 5. korpusom armije BiH, ofenzivnim prelijevanjem “Oluje” na prostor Bosanske krajine, stigao do predgrađa Banje Luke.

  Rođen je 1953. u Bosanskoj Gradiški, a u Zadru je već od 14. godine, kada upisuje vojnu gimnaziju, i u kontinuitetu u tom gradu živi i službuje od 1976. Kako je već spomenuto, po svom dolasku, Perišić ga je kao jurodivog dispozicionirao iz AŠC-a prvo u prateću kasarnu 4 – “Ante Banina” pa u Beograd na Vojnu akademiju. Sjećanje na njega iz vizure njegove posljednje klase I. diviziona ŠRO, bio je istovremeni spokoj da smo dobro prošli u drilu, kada je već i vlastitog starijeg sina, tada tek klinca, ostavljao da sam vesla nautičku distancu od Ugljana do Zadra, i strepnja od prekomande.

  Ali kada 1991. eskalira srpsko-hrvatski sukob na prostoru dalmatinskog zaleđa, Mladić, načelnik štaba Kninskog korpusa, povlači Dudakovića iz Beograda na dužnost svog načelnika artiljerije. S današnje vremenske i kritičke distance, devastacije i strategije zauzimanja Vukovara i Dubrovnika, post festum poznavanja karaktera Mladića i Dudakovića, Zadar i Šibenik su na sreću olako prepušteni, a ratni ciljevi zadovoljeni Perišićevom evakuacijom ljudstva i tehnike i presijecanjem Hrvatske na točki Masleničkog mosta.

  Dudaković je tada postupao na Ličkom pravcu, a tadašnji Dnevnik RTS-a ga je zabilježio u agilnom zapovijedanju napada na Lovinac, s verbalnom spremnošću da, kako je rekao, ide do Rima, a da bi i stvarno Rubikon ratnih zločina i ludila bio prijeđen u Škabrnji. Već naredne 1992. i Atif Dudaković će u činu potpukovnika napustiti JNA, preuzimanjem komande nad zajedničkom 2. Muslimansko-hrvatskom pješadijskom brigadom u Bihaću, potom kao general i novoustanovljenog 5. korpusa armije BiH.

  Još jednom će TV kamere neposredno bilježiti njegovu izravnu komandu za likvidaciju dvojice zarobljenih vojnika po padu Abdićeve Velike Kladuše, a obitelj i suborci hrvatskog generala Vlade Šantića za njegovu likvidaciju 1995. također će sumnjičiti Dudakovića, povrh njegove zapovjedne odgovornosti za retorziju nad Srbima u zapadnoj Bosni. Nakon rata postao je glavnokomandujući Vojske BiH, a karijeru u Sarajevu okončala mu je obiteljska tragedija, samoubojstvo njegova mlađeg sina.

  https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/tajna-velike-cetvorke-iz-zadarske-kasarne-svjedocanstvo-covjeka-koje-je-izazvalo-veliko-zanimanje-u-svim-drzavama-nastalim-nakon-raspada-jugoslavije/6841029/

 2. Pošten čovjek bi se stidio a ne branio Čovića ako ništa onda zbog mrtvi branitelja popaliti sela silovani žena i da ne nabrajam živit jedni pored drugi moramo surađivat moramo al se lizat memoramo to što Čović radi je gadljivo ko cucak trče za Miloradom nebi li ga ovaj podržo da i on dobije svoj pašaluk daleko ćemo dogurat sa takvim vođama

  • Lukica Opačak ni jedno ni drugo nije iz ljubavi, a pozicija u kojoj se Hrvati nalaze je slična onoj iz rata.
   Federacija BiH i RS su formirane mirovnim sporazumom legalno i legitimno, i dio su države BiH.
   U Federaciji su muslimani izabrali hrvatskog člana Predsjedništva. Danas Hrvati nemaju voljom izabranog svog predstavnika u Predsjedništvu. Što bi trebalo. Posvađati se s Dodikom.
   U svim kantonima s bošnjačkom većinom u Doma naroda (hrvatski) bit će izabran musliman. Isto tako u srpskom Dom naroda.
   Na inicijativu Muslimana (Bošnjaka) u Federaciji je visoki predstavnik donio odluku da je uz postojeće domove naroda hrvatski i bošnjački, formiraju još dva, i to srpski i ostalih, s ciljem da ti domovi budu popunjeni upravo bošnjacima koji s privremeno izjasne kao srbi ili ostali. Osim toga donesen je amandman da je za odluku o formiranju vlasti dovoljan pristanak tek jedne trećine svakog doma. S jednom trećinom svakog doma naroda Bošnjaci vladaju Federacijom.
   Bošnjački fašizam je otišao toliko daleko da su spremni formirati vlast u Federaciji i državi bez Hrvata i Srba.
   Što bi trebalo sad, u ovoj situaciji.

  • Petar Mandurić bolje dan nas nema nego da ovisimo o Dodigu i takvim pozvaćemo Čovića i Dodiga da polože vjence 6.10 na dan pada Bos.Broda pa da Dodiga odlikujemo redom Šubić-Zrinski za posebne zasluke čišćenja i proterivanja 150 tis posavskih Hrvata

  • Lukica Opačak Čović je prvi hrvatski političar koji je zaustavio puzajuće gubljenje prava hrvatskog naroda u BiH. U tom polaganom ali stalnom obespravljivanju sudjelovale su i vodeće stranke iz RH zajedno sa hrvatskim vođama, osim Tuđmana, preko svojih satelita ili bez njih. Jedini koji se tome suprostavio je Čović. Više je Čović napravio u prezentiranju slike o pravima i položaju Hrvata u BiH nego svi diplomati i sve plitičke vođe iz Hrvatske i BiH. Mnogi od njih su čak nanosili štetu neki nepromišljenim stavovima a neki trgovinom (Sanader, Kosor, skoro svi samozvani HDZ desničari porijeklom iz HercegBosne…) i zloćom (Mesić, Josipović, Picula, …).
   Čović je, ujedinio Hrvate i hrvatske strenke u BiH u skoro svim bitnim pitanjima, a posebno kad su u pitanju nacionalni interesi.
   Hrvatski narod mu daje podršku a drugi ga napadaju. Pa i u ovom činu proslave, više im smeta njegova nazočnost na proslavi nego sam proslava Dana RS

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + 1 =